Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Gradačcu

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju i odavanjem počasti  šehidima, poginulim boracima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. i poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. godine započelo je obilježavanja 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavjući Gradskog vijeća Gradačac je Husein Kujraković otvorio je Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Gradačac i u ime članova Gradskog vijeća i u svoje lično ime uputio iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je istakao da 1. mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine u proteklom periodu građena je kroz niz političkih ali nažalost i kroz vojna dešavanja. U tom periodu naš grad Grad Gradačac odigrao je značajnu ulogu u izgradnji današnje Bosne i Hercegovine i možemo biti ponosni na svoj doprinos u stvaranju suverene i demokratske BiH. Treba naglasiti da taj doprinos je bio veoma častan i na dostojanstven način. Također je bitno istaći da i po okončanju krvavog rata građani Gradačca baštine kulturu suživota, vjerske i nacionalne tolerancije i međusobnog razumjevanja. Ovakve manifestacije trebaju da imaju poruku mladima generacijama da ono što je iza nas moramo cijeniti i poštovati a istovremeno radi budućih generacija trebamo graditi razumjevanje i suživot. Gradonačelnik je svim prisutnima i građanima grada Gradačca čestitao 1. mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Referat o historijskim činjenicama postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i značaju referenduma koji je održan 29.02. i 01.03.1992. godine pročitao je Selmir Idrizović član Udruženja SEHARA Gradačac.

Učenici paralelne Osnovne muzičke škole „ Safvet-beg Bašagić“ izveli su himnu Bosne i Hercegovine dok su članice hora KUD Gradačac izvele su pjesmu „ Zemljo moja“ a  „Žene Gradačca“ predstavile su se s izvedbom pjesme „ Mojoj dragoj BiH“.

9 thoughts on “Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Gradačcu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *