Karantin na bh. granicama

Karantin na bh. granicama: Prvi šatori na prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Bosanski Šamac.

Noćas stigla usmena najavu, a već jutros se očekuju pisani zahtjevi s tačnim lokacijama.

Ministarstvo odbrane BiH već dobija zahtjeve za pružanje pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja koronavirusa u posebnim objektima (šatorima) za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inozemstva, nakon što je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH za te potrebe, izjavio je zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić.

Noćas sam dobio usmenu najavu, a već jutros očekujem pisani zahtjevi sa tačnim lokacijama. Zbog ozbiljnosti pripreme, usmeno su me obavijestili o lokacijama. Šatori će biti postavljeni na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Bosanski Šamac – rekao je Okolić.

Okolić navodi da će šatori biti postavljeni i u Bijeljini, Bosanskoj Dubici i Višegradu.

U toku dana očekujemo još zahtjeve nadležnih institucija iz Federacije BiH da i drugi dio granice sa Hrvatskom bude osiguran šatorima za izolaciju onih koji ulaze u BiH. Išlo se po prioritetu kada je riječ o granici između Republike Srpske i Hrvatske, tamo gdje je najveća frekvencija putnika – istakao je Okolić.

On je dodao da je najveću potrebu za postavljanje šatora iskazala Bosanska Gradiška, potom Bosanski Brod i Bosanski Šamac zato što na ovim prijelazima postoji veća cirkulacija putnika.

Mi ćemo moći ispuniti zahtjeve i dat ćemo koliko bude bilo potrebno šatora. Sigurno će biti dovoljno kapaciteta i šatori će moći da prime sve one koji budu upućeni u karantin. Ukoliko budu potrebna dodatna sredstva, šatori i kreveti, udovoljit ćemo tim zahtjevima – naglasio je Okolić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *