Ljiljan visok 16 metara: Uz spomenik borcima u Gradačcu bit će izgrađena spomen soba, zemunice i rovovi

Najveće spomen-obilježje svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje se nalazi u Gradačcu, svakim danom sve više budi interesovanje kod bivših pripadnika Armije.

Kako se ističe u saopćenju iz Kabineta federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, za bivše borce ovaj spomenik ima posebnu emocionalnu vrijednost, a veoma je važan i za turiste iz regije. Prema informacijama s današnjeg sastanka kojem su prisustvovali predstavnici Patriotske lige Gradačac, predsjednik Patriotske lige BiH Salih Kulenović, ministar Bukvarević i savjetnik federalnog premijera Sead Lisak, spomenik “Ljiljan“ će biti mjesto kod kojeg će se svake godine odavati počast svim pripadnicima Armije RBiH i učiti “Dova za domovinu“.

Palnirano je da u okviru spomen-kompleksa budu izgrađeni spomen-soba, zemunica, par rovova i drugi prateći objekti, što će sve će na autentičan način pokazavati mladim generacijama kako su hrabri pripadnici Armije RBiH branili jedinu domovinu. Bukvarević i Lisak su zahvalili istinskim patriotima koji su izgradili ovaj spomenik te izrazili zadovoljstvo zbog realizacije, od idejnog projekta, izgradnje i otvaranja spomen-obilježja. Gosti su od Bukvarevića i Vlade Federacije BiH zahtijevali pomoć u realizaciji projekta, a ministar ih je uputio na javne pozive tog ministarstva, i to transfer za pomoć u sufinansiranju izgradnje spomen-obilježja i transfer za obilježavanje značajnih datuma. Predstavnici Patriotske lige Gradačac su uručili Bukvareviću zahvalnice za njega i za Ministarstvo zbog podrške u dosadašnjoj realizaciji projekta. (Fena)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *