Mi ćemo ****** državu, izviniti se i otići!?

Piše: Rasim Belko / Patria

Ako se pokaže da smo u krivu – izvinit ćemo se i povući se. Poruka je ovo predsjednika SDP-a, kolovođe trojke, petorke ili nekog drugog broja bingo koalicije. Koalicija kojoj se samo može posrećiti da ne uspije formirati vlast, jer sve drugo iziskivat će mnogo drugačiju reakciju od izvinjenja i povlačenja.

No, poruka koja nudi svojevrsni alibi za neuspjeh i najavljuje povlačenje u slučaju neuspjeha jasan je simbol političko – intelektualne impotentnosti onog što uporno predstavljaju kao novu političku praksu.

A nova praksa kojom se hvale je pristanak Dragana Čovića (HDZ BiH) i Milorada Dodika (SNSD) da razgovaraju i pregovaraju. I sve to nakon potpisivanja sporazuma i smjernica sa sve kamerama i emitiranjem uživo. Dakle, napredak koji nam serviraju sljedbenici trojke i sami lideri tog političkog faktora ogleda se u činjenici da Čović i Dodik pristaju razgovarati. A svi koji znaju pomenuti dvojac znaju da će oni uvijek pregovarati kada vide priliku za plijen i ostvarivanje maksimalističkih zahtjeva i ciljeva.

Činjenica da volju za razgovorom koalicija bingo brojeva predstavlja kao uspjeh jasan je putokaz kolike su i kakve političke ambicije, ali i šta je sadržano u političkom programu tog saveza. To zapravo i demaskira priču sarajevske koalicije kako će oni ponuditi nešto novo, bolje od onog što su nudili dosadašnji. Jer, u tri mjeseca koliko se nude i šetaju od Sarajeva, preko Konjica, Mostara i Banja Luke nisu ponudili niti jedan segment programa, a kamo li program u cjelini.

Pred Dodikom i Čovićem su sakrili čak i ono čime su se busali u prsa kada su plasirali priču kako će kantonalna trojka povesti državu naprijed. Nema programa za borbu protiv korupcije, osim ako ne računamo poruke „tjerat ćemo“, koje više liče na mafijašku tipologiju osvete nego na politička obećanja. Nema priče ni o ljudskim pravim, ni o NATO-u, nema priče niti o jednoj tački optužnice koju su godinama pisali za SDA i njene partnere u vlasti.

Ima obećanja Čoviću da će se riješiti Izborni zakon, jer kako reče Nermin Nikšić to je prioritet i SDP-u. I dok priča o presudama Evropskog suda u javni prostor plasira priču o indirektnom izboru članova Predsjedništva iz entiteta Federacija BiH. Volio bih kada bi nam taj stručnjak Nikšić pojasnio gdje to piše u evropskim presudama ili mišljenjima relevantnih tijela poput Venecijanske komisije.

No, Izborni zakon bit će tek početak Čovićeve priče. On taj zakon odavno koristi kao maglu za mnogo opasnije poslove. Za poslove jačanja okupiranog dijela nekada nazvanog „Herceg Bosna“. Pravit će Čović preduzeća, a kroz razgovore s osmorkom ili drugim bingo brojem, izvlačiti sredstva za ta preduzeća i nikada site svoje tajkune.

Dodikove novogodišnje želje od novih partnera znaju i ptice na grani. On hoće energetske projekte, državnu imovinu, mirnu i nezavisnu srpsku i podijeljenu zemlju Bosnu. I ne odstupa, a pregovara i uvijek je pregovarao. I do sada nikada nije uspijevao da dogovara ili bude blizu dio dogovora da mu legalno i legitimno izabrane vlasti ispunjavaju opasne želje. Sudeći po stavovima suflera u javnom prostoru poput Žarka Papića te energetsko – separatističke želje mogle bi dobiti svog djeda mraza u vidu osmorke ili nekog drugog sarajevskog broja. Poslije toga neće biti kajanja. Ili će ga biti, ali ono će biti bezvrijedno. Poslije toga stiže mrak. I vatra.

Kao što je i prošli put poslije Nikšića stigla vatra. Ali ova vatra može da opeče i jače i više. Daleko više. Jer, ući u politiku vođenja države na način mi ćemo probati, ako propadne „puj, pike, ne važi“, mogu samo neodgovorni i prema Bosni i Hercegovini nedobronamjerni ljudi. Od kadrova HDZ-a i SNSD-a smo to već navikli, jer ciljeve njihovih politika već smo čuli.

Istupili su i zube i tastature oni koji su kroz javni prostor pokušali i pokušavaju nametnuti paradigmu da nakon evidentnih grešaka SDA u kadroviranju treba novi pristup, po kojem će ključne državne i državničke pozicije biti dodijeljene obrazovanim, spremnim, državi odanim kadrovima. Obećavali su, nastavljajući tu priču, i dijelovi trojke, osmorke, šestorke da će baš takve ponuditi, da ćemo u novom Vijeću ministara imati posve novu produkciju kadrova. A onda su predsjednici stranaka isproducirali sebe tamo gdje ne pripadaju. Po daleko gorem modelu od onog koje sada imamo. Doktoricu međunarodnih odnosa s višegodišnjim iskustvom u diplomatiji zamijenit će osoba bez ikakvog iskustva i znanja u tom poslu.

Ministarstvo vanjskih poslova bila je Dodikova želja, ali ne treba ni sumnjati da će Dodik kroz koalicione odnose ispostaviti zahtjeve budućem šefu diplomatije. Sve što je do sada tražio i bio odbijen isporučit će svom koalicionom partneru, koji će, bude li Nikšićeva najava tačna, isporučiti pa se izviniti.

Nismo dakle ni počeli da živimo Vijeće ministara BiH po principu dogovora – oni traže, mi ispunimo, a već možemo vidjeti razmjere štete koje će proisteći iz takvog dogovaranja. Uspiju li u formiranju nove državne vlade, a tvrde da je pitanje dana, čeka nas i novi nalet na institucije koje su se do sada odupirale Dodikovim i Čovićevim napadima. Prva će na red doći, sada i prema zvaničnim najavama, Centralna izborna komisija. Koja je cijeli dosadašnji mandat trn u oku političkim igračima Zagreba i Beograda, jer njeno djelovanje po zakonu njima predstavlja ozbiljan problem. Najave iz bingo koalicije idu u smjeru „dogovora“ o rušenju CIK-a.

A kada padne CIK doći će i druge institucije na red.

Priča ne provocirajte Dodik pa neće ni on bi možda vrijedila za Dodika u vrtiću. Mada bi i tada bila upitna. Država i državni posao nisu ni vrtić ni lepeza želja za svakog po nešto. Dodik i Čović neće samo provocirati, oni će raditi i provocirati. Jer im je tako dopušteno.  Zato je krajnje vrijeme da Nikšić kao lider višečlane koalicije dobrano razmisli prije nego skoči, o tome šta u konačnici njemu i SDP-u može donijeti model po kojem je najavio ulazak u vlast.

Kao glavni inženjer te osmorke mora znati da se za rušenje zgrade zvane država zbog loše politike ne može izvinjavati i da to bude prihvaćeno. Za rušenje države se odgovara, kad tad!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *