SvijetVIJESTI

Moćan solarni talas ‘‘Kanibal‘‘ će noćas pogoditi Zemlju – očekuju se polarna svjetla širom planete

Najekstremniji nivo može uzrokovati potpuna HF (visokofrekventna) radio-zamračenja na cijeloj osunčanoj strani Zemlje, koja traju nekoliko sati

Goniči Aurore širom svijeta željno iščekuju dolazak erupcije supervruće plazme – poznate kao koronalno izbacivanje mase (CME) – koja će večeras udariti u Zemlju.

Brzi CME vezan za Zemlju napustio je Sunce 29. novembra tokom snažne solarne erupcije klase M9.8. Ali nije sama. Brzi izliv plazme spojit će se s nekoliko sporijih CME-ova uzvodno koji su napustili Sunce dan ranije (28. novembra), stvarajući “Cannibal CME” koji će vjerovatno pokrenuti snažnu geomagnetsku olujusličnu događaju 5. novembra koji je pojačao aurore oko svijeta.

Ako Cannibal CME udari kako je predviđeno, američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) predviđa jake (G3) uslove geomagnetne oluje sa impresivnom prognozom aurore za američku NOAA rangira geomagnetske oluje na skali koja kreće od G1, što može uzrokovati povećanje u auroralnoj aktivnosti oko polova i manjim fluktuacijama u izvorima napajanja, do G5. Ovaj najekstremniji nivo može uzrokovati potpuna HF (visokofrekventna) radio-zamračenja na cijeloj osunčanoj strani Zemlje, koja traju nekoliko sati.

KAKO VIDJETI POLARNA SVJETLA?

Želite li baciti pogled na auroru? Pokušajte i krenite na mračnu lokaciju, daleko od jarkih gradskih svjetala. Pobrinite se da držite na oku sjeverno nebo (ili južno nebo ako se nalazi na južnoj hemisferi), radeći periodične provjere u redovnim intervalima. Aurore su prilično nestalne i mogu ležati uspavane, prije nego što iznenada buknu u trenutku, piše space.com.