BiznisTKVIJESTI

Razvoj bh turizma: Pet novih destinacija iz Tuzle

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je 2,5 million KM za novi ugovor sa grčkom aviokompanijom Lumiwings, koji će od 18. decembra iz Tuzle letiti za Stockholm i Halmstad u Švedskoj, Maastricht u Holandiji, Saarbrucken u Njemačkoj, te Esbjerg u Danskoj. Osim u zemlje EU, uskoro se otvara i linija za Istanbul. 

Cijena avionske karte će biti 75 eura za letove od 18. decembra.


Naša očekivanja su da će uspostavljene letove putnici dobro prihvatiti te da će ponuđeni letovi posebno pobuditi poslovni interes dijaspore. Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po povoljnijim cijenama, od danas nudimo avionske karte po cijenama već od 75 eura za letove od 18. decembra. – rekao je Dimitrios Kremiotis, menadžer aviokompanije Lumiwings.

Vlada interveniše s obzirom na odlazak WizzAira, u nadi da će tuzlanski aerodrom ponovo raditi punim kapacitetom. Nakon odlaska ove kompanije, zadržali su samo letove za Meminngen, Basel i Dortmund.

“Ponudili smo subvenciju, a to smo uradili zbog putnika, zbog naše dijaspore, a onda zbog pozitivnog utjecaja na trgovinu i turizma. U tom kontekstu 2,5 miliona KM subvencije nije veliki iznos, uzimajući u obzir šta dobijamo s pola miliona putnika”, rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona. 

Podsticaj Vlade FBIH – aerodromima Sarajevu, Mostaru i Tuzli 

Vlada Federacije BiH donijela je dvije odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Ovom odlukom dodjeljuje ukupno 3,6 miliona KM za unapređenje avioprometa.

Javna preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, Zračna luka – aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o. dužni su kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija o utrošku ovih sredstava, a nakon utroška sredstava, najkasnije do 28.2.2024. godine su dužna sačiniti ukupni izvještaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu, navodi se u odluci ove institucije.

Vlada FBiH na ovaj način pokazuje da može sudjelovati u koordinaciji rada aerodroma u Bosni i Hercegovini, i tim strateškim, jedinstvenim pristupom potaknuti razvoj turizma, koji ima moć da utiče na rast i razvoj cjelokupne ekonomije.

Izvor: forbes.n1info.ba