AktuelnoISLAMTOP VIJEST

Nacionalni spomenik BiH: Očekuje se i do 10.000 posjetilaca na otvorenju obnovljene Arnaudija džamije u Banjoj Luci

SRUŠENA 1993. GODINE

Obnovljena banjalučka džamija Arnaudija bit će svečano otvorena danas u prisustvu velikog broja domaćih i stranih zvanica.

Centralna manifestacija počinje u 11 sati, uz direktan prenos Javnog servisa BHT i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan između Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

Džamija Arnaudija je podignuta 1594. godine, a srušena je 1993. baš kao i preostalih 15 džamija. Bila je to akcija srspkih nacionalista kao još jedan vid etničkog čišćenja Bošnjaka iz Banje Luke.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.       

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Ismir Husedžinović rekao je da se na otvaranju džamije Arnaudija očekuje između 5.000 i 10.000 posjetilaca, domaćih i stranih. U samom gradu Banja Luka je osigurano nekoliko parkinga za goste koji budu došli na manifestaciju, a MUP RS-a i jedna privatna agencija nadležni su za osiguranje događaja.