BiHISLAMVIJESTI

SVE SPREMNO ZA OTVORENJE POSLJEDNJE OBNOVLJENE BANJALUČKE LJEPOTICE ARNAUDIJE

Televizija5

SVE SPREMNO ZA OTVORENJE POSLJEDNJE OBNOVLJENE BANJALUČKE LJEPOTICE ARNAUDIJE

Arnaudija, posljednja obnovljena banjalučka džamija, bit će svečano otvorena sutra, 7. maja, na dan njenog rušenja i Dan džamija.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresaije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Centralna svečanost otvaranja Arnaudije džamije počinje u utorak, 7. maja u 11.00 sati, uz direktan TV prenos na BHRT-u i BIR TV-u, do prvog ezana u 13.00 sati.
Nakon zajedničkog podne-namaza, kapije harema i vrata džamije će biti otvorene od 14.00 sati, tako da će svi zainteresirani moći posjetiti džamiju.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je putem partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije.
Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

Povodom svečanog otvaranja Arnaudije džamije, koje će biti održano 7. maja u Banjaluci, Muftijstvo banjalučko je objavilo uputstva za posjetioce koji će u utorak doći u taj grad.
Objavljene su lokacije parkinga za zvanice i autobuse na dan otvorenja, kao i upute koje treba slijediti nakon parkiranja kako bi se stiglo do Arnaudije.
Linkovi sa uputama su objavljeni na internet stranici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja luka.
Policijska uprava (PU) Banjaluka je saopštila da će tog dana u pojedinim banjalučkim ulicama biti na snazi potpuna obustava saobraćaja od 7.00 sati do završetka predviđenih dešavanja.