Novalić: Dva aviona za gašenje požara prvi na listi želja

SARAJEVO – Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Konjicu da su dva aviona za gašenje požara “prvi na listi želja”, a zatim 15 do 20 vozila za gašenje.

“Mnogi su mislili da će nam na prvom mjestu želja biti respiratori zbog virusa korona, ali mi smo to nabavili i smatramo da je zbog nadolazećih vrućina opasnost od požara evidentna”, rekao je Novalić, koji je sa federalnim ministrom energije, industrije i rudarstva Nerminom Džindićem posjetio Konjic i Vatrogasnu brigadu u toj opštini, koja je prethodnih dana gasila više šumskih požara.

Dok premijer Novalić smatra da su nam potrebni avioni za gašenje požara, Fahrudin Solak nije tog mišljenja.

SOLAK: NISU NAM POTREBNI KANADERI NI AIR TRAKTORI

BiH nema nijedan kanader za gašenje požara, ali kako je Solak istakao, on nije ni efikasan ni prikladan za naše područje.

“On ne može niti ima gdje uzimati vodu jer je riječ o velikim letjelicama kojima su neophodne velike vodene plohe kojih mi nemamo. Ista stvar je i sa air tractorima za koje nemamo velike površine, a i oni također zahtijevaju velike količine vode jer se njihovi rezervoari pune na aerodromima ili također na velikim površinama vode. Naša zima također traje šest mjeseci i za to air tractori nisu korisni”, naveo je Solak.

Novalić i Džindić posjetili su i konjički izolatorijum, gdje se federalni premijer posebno interesovao kako je u ovoj opštini, jednoj od prvih žarišta virusa korona u BiH, zadržan broj od 28 zaraženih, prenijeli su federalni mediji.

“Vidjeli smo da je sve bilo odrađeno jako profesionalno. Već 10 dana u Konjicu nema novooboljelih od virusa korona i bilo bi dobro da iz ovoga i drugi izvuku pouke”, istakao je predsjednik Vlade FBiH.

U opštini Konjic Novalić i Džindić održali su sastanak s privrednicima, koje su upoznali o ekonomskom programu federalne Vlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *