Novalić i Zukić – Broj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) – Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su na sastanku s delegacijom Obrtničke komore Federacije BiH istaknuli da je u posljednje dvije godine u Federaciji porastao broj uposlenih u obrtima za 9.176, te ih danas ima 56.940, a 48.000 obrtnika.

– Iz ovih brojeva se nazire da je mogućnost upošljavanja u obrtu daleko najveća – konstatovao je Novalić.

Na sastanku, dodao je, obrtnicima je predloženo da se uključe u Udruženje poslodavaca FBiH da bi na ravnopravan i legalan način učestvovali u realiziranju zakona iz oblasti obrta, koji se indirektno i direktno tiču njih.

– Činimo velike napore da se poboljša ova oblast i zato smo u parlamentarnu proceduru uputili novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima. Cijenimo da je znatno moderniji i bolji budući da pojednostavljuje proceduru za registraciju obrta i skraćuje registraciju za sedam dana sa malo administrativnih generalija. Bit će oslobođeni i obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom – rekao je Novalić.

Ministar Zukić naglasio da se obrt treba iskoristiti kao veliki potencijal, te je zbog toga održan današnji sastanak.

Nada se da će novi zakon uskoro biti usvojen, a koji će se u formi nacrta razmatrati u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da obrtnici mole da se kroz novi zakon o obrtu ispoštuju primjedbe, koje se odnose na uvoz, izvoz, školsku spremu, bolovanje.

– Ukoliko vlada prihvati naše sugestije mogli bi zaposliti još 50.000 ljudi kada bi svaki obrt zaposlio još po jednog radnika – rekao je Babić.

Ministar Zukić poručio je da će se pokušati izvršiti korekcije ne samo novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, nego da će se i u drugim zakonima koji se tiču obrtničke oblasti nastojati otkloniti barijere kako bi imali puno veći broj registrovanih obrta u Federaciji.

5 thoughts on “Novalić i Zukić – Broj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

 • 22/05/2022 at 9:03 pm
  Permalink

  I'm not sure why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.

  Reply
 • 01/07/2022 at 5:34 am
  Permalink

  You are my breathing in, I have few blogs and infrequently run out from post :). “Yet do I fear thy nature It is too full o’ the milk of human kindness.” by William Shakespeare.

  Reply
 • 14/09/2022 at 6:23 pm
  Permalink

  Keep up the wonderful piece of work, I read few content on this internet site and I believe that your web blog is real interesting and contains sets of superb info .

  Reply
 • 29/11/2022 at 1:28 pm
  Permalink

  Enjoyed looking at this, very good stuff, thanks. “A man does not die of love or his liver or even of old age he dies of being a man.” by Percival Arland Ussher.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *