Novalić razgovarao s predstavnicima turske kompanije o mogućnostima ulaganja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Koç Holdinga, odgovornim za sektore turizma, prehrane i maloprodaje te kompanije Tamerom Haşimoğluom.

Na sastanku je federalni premijer predstavio projekt izgradnje industrijske zone u Unsko-sanskom kantonu, s ciljem jačanja ekonomske saradnje i izvoza, ali i direktnih stranih ulaganja na području Federacije BiH.

Koç Holding je najveći konglomerat u Turskoj i jedina turska kompanija koja se nalazi na listi Fortune Global 500.

Riječ je o turskom industrijskom, trgovačkom i finansijskom koncernu koji obuhvata više od 100 preduzeća iz područja energetike, automobilske i prehrambene industrije, elektronike, informacijske tehnologije, te finansijskih usluga i turizma.

– Danas smo najvećoj turskoj kompaniji prezentirali neke od potencijala za ulaganje u privredu na području Federacije. Projekat izgradnje industrijske zone u Unsko-sanskom kantonu je veoma značajan za taj kanton, ali i cijelu Federaciju BiH – kazao je Novalić.

Kaže da su istaknute prednosti za ulaganja u ovom, ali i drugim područjima FBiH te je Novalić izrazio uvjerenje da će Upravni odbor kompanije prepoznati važnost investiranja u konkretni projekt koji nudi mogućnost za jačanje privredne saradnje.

Predstavnici turske kompanije iskazali su interes za predstavljeni projekt, kao i spremnost za druga ulaganja u Federaciji.

Ova kompanija trenutno radi na investiciji uspostavljanja duty-free trgovina širom Bosne i Hercegovine u kojima bi posao trebao dobiti oko 1.000 ljudi, saopćio je danas Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *