NOVOGODIŠNJI PRESS SDA Izetbegović: Pravi zamah u izgradnji očekujemo 2020. godine

Na novogodišnjem pressu Stranke demokratske akcije lider ove partije Bakir Izetbegović osvrnuo se na proteklu godinu i ono što je SDA uradila. On je istakao da su se opet vraćali u prošlost. Presude Haškog suda su stavile pečat na ono što su radile susjedne zemlje. Presude su učinjene za pojedince, a ne narode ali srpski i hrvatski političari nisu iskoritisili tu šansu. Svi su se okrenuli vrijeđati sud i presudu. Posebno se učinio poseban pijetet ka Slobodanu Praljku a on je zločinac, tačnije predvodnik zločinaca.

Izetbegović je podsjetio na torture koje su prošle žene koje je HVO ponižavao na sve moguće načine. No on je dodao da narodi u BiH moraju zajedno živjeti uprkos svemu, stoga je upućeno da se izmijeni Krivični zakon kako bi se kažnjavali oni koji negiraju genocid i presude.

Lider SDA se dotakao i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i njegovog poziva Srbima da napuštanjem insitucija vrši blokade.

– On zabranjuje bošnjačkoj djeci da uče bosanski jezik i historijske činjenice o genocidu i opsadi Sarajeva. Dodik je završio i na crnoj listi SAD. Put za postizanje dogovora s Bošnjacima nisu pritisci već relaksacija odnosa. Hrvati dijele prostor s Bošnjacima i imaju višestruke koristi. Nadam se da će Hrvati prestati da koče potpis sporazuma s Islamskom zajednicom da će prestati udarati na OSA-u, prestati upućivati jednostrane izmjene Izbornog zakona…Kadrovi SDA su uporno nudili rješenja ali nikada ona koja slabe državu. Znali smo se suprostaviti i susjedima, a neke stranke su stale na stranu susjednih država.

Izetbegović je istakao da je SDA posebnu brigu posvetila nezavisnom pravosuđu koje je najefikasniji instrument za odbranu suvereniteta BiH.

– Uprkos stalnim krizama nestabilnom koalicijom napravljen je korak ka EU integracijama. Upitnik EK je skoro završen nakon duge šutnje iz RS. Upitnik će biti predat u januaru 2018., a očekuje se i aktivacija MAP-a.

Kada je riječ o ekonomiji Izetbegović je pohvalio rast BDP-a i povećani izvoz. Također je naveo da je ostvaren rekordan rezultat rudnika i da su prihodi viši u odnosu na 2016. godinu.

– U prvih sedam mjeseci je investirano više nego u cijeloj 2016. BiH je u regionu najmanje zadužena zemlja – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je pravio usporedbu RS i FBiH žaleći se na odnos raspodjele prihoda jer Federacija BiH puno više prihoduje u odnosu na RS.

Lider SDA je kazao da mu je žao što putarine ranije nisu usvojene i da su za to krivi oni kojima su “usta puna mladih koji odlaze.” Napomenuo je da se sve odluke donose bez konsenzusa i da je to prva lekcija koju bh. političari treba da savladaju na putu ka EU integracijama.

Lider SDA je odgovarajući na pitanje novinara Patrije kazao da svojim ministrima i zastupnicima koji su dio vlasti ne zamjera ništa i “da su oni ti koji su konstruktivno razmišljali i nudili rješenja.”

Izetbegović je kazao da pravi zamah u izgradnji očekuje tek 2020. godine.

– Ja nisam rekao da će 2017. postati najveće gradilište. Ja sam rekao da to ona može postati, ali eto nažalost nije. Sada 2018. to očekujemo ali opet to neće biti to. Očekujem pravi zamah 2020. godine – kazao je Izetbegović.

3 thoughts on “NOVOGODIŠNJI PRESS SDA Izetbegović: Pravi zamah u izgradnji očekujemo 2020. godine

  • 10/10/2022 at 6:22 am
    Permalink

    Thank you for each of your hard work on this website. Betty really likes working on research and it's obvious why. My spouse and i hear all relating to the compelling ways you provide very important tips on your website and welcome contribution from other individuals about this theme plus our own child is without question discovering a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You are always conducting a tremendous job.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *