ODRŽAN OKRUGLI STO „KREIRAJMO BUDUĆNOST BEZ TUMORA DOJKE“

Fondacija zajednice Gradačca dana 23.4.2018.godine mirnom šetnjom podrške i održavanjem okruglog stola na temu: „Kreirajmo budućnost bez tumora dojke“ obilježila mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Više od 200 osoba okupilo se u 16,00 sati na gradskom Trgu odakle su se mirnom šetnjom uputili u Skenderiju i time dali podršku oboljelim od karcinom dojke. Na okruglom stolu, gosti predavači Prim.doc.Dr.med.sci Jasmina Alidžanović, internista, onkolog, Mr.med.sci Sanida dr. Azabagić, radiolog i Prim.dr. Hasan Osmić, mr.med.sci, specijalista radijacijske onkologije govorili su o prevenciji karcinom dojke ali i drugih malignih oboljenja kao i načinu liječenja oboljelih od ove opake bolesti.Ovaj događaj se realizira u okviru projekta „Tvoje vrijeme je tvoja šansa“.

Projekat je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije, koji finansira Europska unija, a provodiRazvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Na području općine Gradačac registrovano je 112 osoba oboljelih od karcinoma dojke. Broj oboljelih od ostalih malignih oboljenja nije moguće utvrditi jer u Domu zdravlja Gradačac, kao ni u ostalim općinama Tuzlanskog kantona, nije uspostavljen zvaničan registar oboljelih od karcinoma. Podaci dobiveni iz Doma zdravlja Gradačac, ukazuju na to da se svake godine rapidno povećava broj žena oboljelih od karcinoma dojke.

Zbog svega navedenog Fondacija zajednice Gradačca je prepoznala bitnost rješavanja ovako jednog velikog problema sa kojima se susreću oboljeli na području općine Gradačac, a posebno osobe oboljele od karcinoma dojke.

Projektom „Tvoje vrijeme je tvoja šansa“ planirano je da se održi i šest radionica, na kojima će žene oboljele od karcinoma dojke imati priliku, da se druže i međusobno povežu a ujedno i da steknu nove vještine izrade temastkih rukotvorina, koje će biti sredstvo za skretanje pažnje na ovu bolest i buđenju svijesti o bitnosti prevencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *