Radovi na rekonstrukciji Starog srednjoškolskog centra

U toku su radovi na rekonstrukciji  prostora u Starom srednjoškolskom centru u MZ Vida 2. Ovi radovi se odvijaju u sklopu projekta „ Osnivanje Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni“ koji  Općina Gradačac implementira zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom ( TIKA ) i privrednicima iz Gradačca. Završetkom radova stvorit će se uslovi za upostavu Trening centra za stručno osposobljavanje. Vrijednost radova je 290.000 KM uz sufinansiranje Općine Gradačac sa 80.000 KM.

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu općinska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući Centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području općine Gradačac, ali i čitave regije Sjeverna Bosna.

Cilj projekta je rješavanje nedostatka kvalificirane radne snage u ključnim privrednim granama u sjevernoistočnoj Bosni, čime se rješava jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i niske produktivnosti. Uspostavom Centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu rješit će se pitanje ponude adekvatne radne snage u tri proizvodne grane koje imaju visoki potencijal za rast, i to: proizvodnja metala i automobila; prerada drveta i proizvodnja tekstila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *