BiHVIJESTI

Opozicija iznijela niz kritika na novi saziv Vijeća ministara BiH


Najavio je da će poslanici PDP-a, a i njihove kolege iz opozicije koje dolaze iz RS-a, glasati apsolutno protiv predloženog sastava “reprezentacije koja ne može nikako da predstavlja ozbiljnu, odgovornu vlast”.

Poslanik Šerif Špago (SDA) je kazao kako je nakon imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH očekivao da će i struktura Vijeća ministara BiH, u pogledu većeg prisustva žena, biti bolja.

– Na žalost, to se nije ostvarilo. Posebno me zabrinjava što je predsjedavajuća predložila jednog od kandidata za ministra, čovjeka protiv koga je podnesena krivična prijava za nasilje u porodici. Mislim , između svih ovih drugih problema, da se moralo voditi računa i o tome – smatra Špago.

Poslanik Zlatan Begić (Demokratska fronta) je kazao da će poslanici DF-a glasati protiv predloženog saziva Vijeća ministara BiH, zbog svega što je rečeno i zbog mnogih stvari koje nisu rečene.

Poslanik Mladen Bosić (SDS) je kazao da kvalifikacije o kvalitetu i integritetu predloženih kandidata ne važe za sve kandidate, te je predložio da se glasa pojedinačno o kandidatima.   

To bi, smatra on, možda bio izlaz koji bi buduće Vijeće ministara, na neki način, “oslobodilo tereta nemoralnosti i nestručnosti koji će sigurno ponijeti u javnosti poslije ove sjednice”.

Poslanik Daroko Babalj (SDS) je kazao da se nalaze u situaciji da su pojedini poslanici predloženi za ministre, te da će glasati sami za sebe.  

Nakon polusatne pauze koju je zatražio, Babalj je naveo da ima dvije dileme.

– Gledajući sastav poslanika u Predstavničkom domu, ne možemo da ne primjetimo poslanike Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza. To su dva čovjeka koji će sami za sebe glasati. Tražim obrazloženje od sekretara Predstavničlkog doma da li imaju pravo –  kazao je Babalj.   

Dodao je da bi trebalo uvažiti i prijedlog poslanika Mladena Bosića da se glasa pojedinačno o svakom kandidatu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) mu je odgovorio da poslanici imaju pravo da glasaju, “kao što je to bilo i u prethodnim sazivima, tu ne postoji sukob interesa”.

Što se tiče glasanja, pojasnio je da se glasa u skladu sa Poslovnikom, za Odluku koju je predložila predsjedavajuća Vijeća ministara, a riječ je o odluci o imenovanju i ministara i zamjenika ministara.

– Dakle, glasa se u paketu onako kako je to bilo i u svim prethodnim sazivima kada je izabrano Vijeće ministara, odnosno ministri i njihovi zamjenici”.


(Vijesti.ba / FENA)

3 thoughts on “Opozicija iznijela niz kritika na novi saziv Vijeća ministara BiH

  • Thanks for every other informative website. Where else may just I get that type of info written in such a perfect manner? I have a undertaking that I'm just now operating on, and I have been on the glance out for such information.

Comments are closed.