Podignuta optužnica protiv Gavrila Stevića zbog ratovanja u Ukrajini

SARAJEVO, (Patria) – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Gavrila Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, nastanjenog u Banjaluci, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Stević se  tereti da je tokom 2014. godine, u cilju pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, preko graničnog prijelaza iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska.

Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno sa drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice “Jovan Šević”, koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je u okviru navedene jedinice zadužio oružje i uniformu, te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine. Optuženi se tereti da se protuzakonito pridružio paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine te počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *