Pojavile se lažne novčanice od 100 KM

Sve radnice u jednoj od najvećih kladionica u BiH danas su dobile obavijest o velikoj količini lažnih novčanica od 100 KM. Novčanice su se nedavno pojavile u platnom prometu BiH, a sve one lako su prepoznatljive zbog jednog “detalja” na sebi.

Naime, ove novčanice počinju sa serijskim brojem D37, te su radnice upozorene da ih ne uzimaju. Iz pomenute kladionice, potvrdili su nam da su obavještenje svojim radnicima poslali nakon što su posljednjih dana uočili da se u pazarima nalaze lažne novčanice, piše Fokus. “Najlakše ih je prepoznati po serijskom broju koji identično počinje na svakoj od njih”, kazali su nam.

Inače, falsifikatori u BiH obožavaju novčanicu od 100 KM. U našoj zemlji su prošle dvije godine najviše kritvorene upravo novčanice u ovom apoenu. Proizvodnja lažnog novca uvrštena je i u Krivični zakon Bosne i Hercegovine gdje decidno stoji da će se onaj ko načini lažni novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi, ili ko preinači pravi novac s ciljem da ga stavi u opticaj, ili ko lažan novac stavi u opticaj, kaznit kaznom zatvora od jedne do deset godina. (Fokus.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *