Poplave i u TK

Iako se činilo da će poplave zaobići područje TK, prema trenutno raspoloživim informacijama obilne kišne padavine već su izazvale izlijevanje rijeka iz korita, a najkritičnije stanje trenutno je u Orahovici i Banovići Selu.

Naime, kako RTV Slon saznaje obilne kišne padavine prouzrokovale su poplave u u Banovići Selu kod Banovića, dok je kiša izazvala izlijevanje iz korita rijeke Turije u mjestu Orahovica na području Lukavca, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, lokalna ambulanta i škola. Na području općne Zavidovići putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je zbog plavljena dva podvožnjaka u prekidu. Usljed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo.

Na području općina Maglaj zbog kiše koja je padala i još uvijek pada, u naselju Novi Šeher, došlo je do izlijevanja rijeke Liješnice.

Voda se izlila po lokalom putu i po dvorištima nekoliko kuća. Stanje vodostaja na područje općine Velika Kladuša duž riječnih korita rijeka Kladušnice i Glinice, kao i ostalih rječica i potoka prijeti da dostigne kritičnu tačku.

Poplave nastale usljed obilnih kišnih padavina, evidentirane su na širem području te općine. Širina plavnog vala na pojedinim dijelovima općine, duž korita rijeke Kladušnice prelazi 200 m, a slična situacija je i duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, navode iz FUCZ u izvještaju o stanju na Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu do 20.00 sati.

Prekid putnih komunikacija evidentan je na nekoliko mjesta prelaska rijeke Kladušnice i Glinice, kao i potoka Stabandža čiji plavni val je ugrozio nekoliko stambenih objekata koji su odsječeni od glavne putne komunikacije. Voda je ušla u nekoliko stambenih i poslovnih objekata u dijelovima naselja na području MZ Vrnograč, kao i dijelu naselja Miljkovići, MZ Velika Kladuša.

Podjećamo, danas je u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održana sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području Tuzlanskog kantona povodom najavljenih obilnih kiša. Članovi štaba su upoznati sa mjerama zaštite i spašavanja koje se provode na području općina TK. Sjednici je prisustvovao i direktor JVP “Spreča” d.o.o. Tuzla Suad Hasanović koji je prisutne upoznao sa režimom rada hidroakumulacije Modrac i aktivnostima koje se provode u cilju ublažavanja mogućih poplava nizvodno od brane. Zaključeno je da se nastavi sa aktivnim praćenjem stanja na terenu.

28 thoughts on “Poplave i u TK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *