Predsjedništvo SDA: Formirati patriotski savez sa DF i SBB

Na sjednici Predsjedništva SDA, održanoj danas, pozdravljena je rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a, te stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu.

Novinarima je to saopćio Safet Softić, na konferenciji za novinare nakon sjednice.

Pozdravili su iz SDA i pojačan angažman SAD-a u BiH, a Softić je podsjetio i na posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, zamjenika direktora CIA-e i drugih.

Predsjedništvo SDA zahvalilo je Belgiji, koja je usvojila zakon kojim se sankcionira negiranje genocida u BiH.

SDA je osudila usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, uz poruku da se time destabilizira BiH.

Iz Predsjedništva SDA insistiraju da entitet FBiH i kantoni poduzmu recipročne mjere na način da se popuni aktivni sastav policije i formira rezervni.

Na Predsjedništvu SDA danas je razmatrano i formiranje vlasti, tačnije “snažnog patriotskog političkog saveza na državnom i federalnom nivou”.

Prema Softićevim riječima, SDA okosnicu tog saveza vidi u Demokratskoj fronti i SBB-u

“Ukoliko se SBB ne odazove ovom pozivu, mislim da imamo kapaciteta za formiranje vlasti i na državnom i na federalnom nivou”, rekao je potpredsjendik SDA.

Softić je kazao i da SDA nije iskoristila mogućnost da vlast na državnom nivou formira bez partnera iz probosanskog bloka, ali s obzirom da to nije učinila potvrdila je “tezu da SDA nije stalo do fotelja”.

O mogućoj saradnji sa A-SDA i PDA, potpredsjednik SDA navodi da nije potrebno širiti koaliciju, ali da se takve stvati mogu desiti na nižim nivoima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *