Potvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa u BiH, ukupno je 83 zaraženih osoba

Potvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa u BiH, ukupno je 83 zaraženih osoba

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja RS.Kako je rekao ministar Alen Šeranić radi se o osam muškaraca i šest žena. On je rekao da ih je 11 iz Banje Luke, jedna iz Dervente, jedna iz Čelinca i jedna iz Bosanske Gradiške.

Istakao je da je 12 osoba vezano za treći klaster iz Banje Luke.

“To je žarište koje se još širi. Sve ih pratimo i pokušavamo preuzeti kontrolu. Pored trećeg klstera, još jedna je dobila od člana virus od člana porodice, a jedna je doputovala iz Austrije”, rekao je Šeranić.

Naveo je da je mali broj onih koji dolaze iz inostranstva, a zaraženi su što znači da se dobro prati kontrola na granici.

“Molim građane da ne pravimo vještačku nestašicu lijekova, za sada je tržište lijekova stabilno. Moguća je pojedinačna i trenutna nestašica nekog lijeka, ali kontinuitet nabavke je dobar i trudićemo se da i dalje bude tako”, dodao je ministar.

Novim slučajevima broj zaraženih u našoj zemlji porastao je na 83.

Situacija po gradovima u Bosni i Hercegovini je sljedeća: Banja Luka – 45, Mostar – 6, Zenica – 4, Konjic – 9, Čelinac – 3, Laktaši – 2, Bihać – 2, Tešanj – 1, Orašje – 1, Goražde – 1, Srbac – 1, Prnjavor – 1, Ribnik -1, Modriča – 1, Bosanska Dubica-1, Prijedor – 1 i Bijeljina – 1, Derventa – 1, Bosanska Gradiška – 1.

Dakle, u Republici Srpskoj identificirano je sada 59 slučajeva, a u Federaciji BiH 24 slučajeva zaraze koronavirusom.

Što se tiče regije, u Sloveniji je zabilježeno 319 slučajeva s jednim smrtnim slučajem, u Srbiji 115, u Hrvatskoj 110 s jednim smrtnim slučajem, u Crnoj Gori 13, Sjevernoj Makedoniji 50, Albaniji 64, a na Kosovu 21 slučaj.

U vrijeme pisanja ovog teksta, broj ukupno zaraženih u svijetu je 255.000, dok je broj aktivno zaraženih 155.000. Umrlo je više od 10.000 osoba, dok se oporavilo njih 90.000.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *