Radončić: Važno je da se građani ne šetaju

POŠTOVATI MJERE 

Važno je da se građani ne šetaju, preporučio sam da se pišu krivične prijave

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je na press konferenciji sumirao situaciju u posljednjih 24 sata i rekao je da su gotovo sva šatorska naselja postavljena na granicama te da je uz pomoć UNDP-a obezbijeđeno da dvije entitetske Vlade (RS i FBiH) mogu kupiti 50.000 testova za koronavirus.Radončić je rekao da će Koordinaciono tijelo prema Vijeću ministara BiH predložiti da se ukloni PDV i poreske carinske dažbine na medicinsku opremu i materijale dok traje situacija s koronavirusom.

“Danas sam razgovarao i sa kineskim ambasadorom, očekuje se da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15 dana. Imao sam i videokonferenciju na kojoj su bili prisutni direktori svih državnih institucija, SIPA-e, policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima kao i kolege iz RS-a”, naveo je Radončić.

Dodao je da je sada najveći izazov i posao provoditi kontrolu nad poštovanjem izolacije.

“Sada je najbitnije da građani budu pod izolacijom i da ne šetaju to nećemo tolerisati jer tako mogu ubiti druge ljude. Moja preporuka je bila da se pišu krivične prijave”, poručio je.

Dodao je da mjere daju rezultate te je tako prije 14 dana našu granicu u oba pravca prešlo 106.362 osobe, a jučer je taj broj drastično smanjen i on iznosi 8.924.

“U Sarajevu je kontrolisano 511 osoba koje su pod zabranom kretanja i 39 njih nije zatečeno kod kuće. Morat ćemo sa kantonalnim i općinskim tužiteljstvima razgovarati da se oni procesuiraju. U Distriktu Brčko krizni štab je donio mjere i trenutno su 872 osobe pod kontrolom, a od toga njih 142 ne poštuju odluke. Naša policija treba strogo raditi na zaštiti zdravlja i očekujemo da će od danas raditi što više prijava”, poručio je Radončić.

Naglasio je da će dva direktora i jedan ministar dobiti prekršajne prijave jer su proširili dezinformacije o koronavirusu.

S obzirom na to da su iz EU saopćili da neće moći BiH snabdijevati lijekovima iz njihovih farmaceutskih kompanija, direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović se također obratio i naveo da će ova kompanija biti na raspolaganju i da neće doći do nestašica.

“U sljedećih nekoliko mjeseci može se odgovoriti na sve potrebe tržišta i s obzirom na to da EU neće snabdijevati lijekovima apoteke u BiH imaju doovljno lijekova i nema potrebe za panikom, a Bosnalijek će se potruditi da nikada ne dođe do nestašice. Mi ćemo zaposliti i dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinfekcionih sredstava i nagIašavam da možemo snabdijevati sve veće kliničke centre u Bi. Također neće biti problema ni sa esencijalnim lijekovima”, poručio je Uzunmović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *