Pripremite zimsku odjeću, stiže nam snijeg

Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, pogotovo tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne

Sutra će u cijeloj zemlji biti oblačno sa padavinama. Na istoku Bosne prije podne bez padavina. U Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne prognozira se između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini od 30 do 70 litara. U centralnim područjima između 15 i 25 litara, a u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne od 5 do 15 litara padavina po metru kvadratnom. Prije podne u nizinama većinom kiša, u Krajini i susnježica. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana,  snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne. Snijeg se ne predviđa na krajnim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama. Obzirom da se najjače padavine prognoziraju od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak do jutarnjih sati u utorak, predviđa se i visina sniježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara. Od dijela centralne Bosne prema zapadu i Krajini sniježni pokrivač može biti i viši. U većem dijelu Bosne prijepodne vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine, prolazno i sa jakim udarima. U Hercegovini, istoku i jugozapadu Bosne prijepodne jako jugo, koje će oslabiti od sredine dana i od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever. Temperatura zraka prije podne od 5°C u Krajini gdje će i biti najhladnije, do čak 18°C na istoku i jugu zemlje. U drugoj polovini dana temperature zraka u cijeloj zemlji su u opadanju.

U utorak snijeg ili susnježica u većem dijelu Bosne. Na cijelom sjeveru zemlje i u Hercegovini kiša. Na planinama u Hercegovini snijeg. Prognozirana količina padavina se kreće između 10 i 20 litara po metru kvadratnom, lokalno do 30 litara. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 4°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 7 i 12°C.

U srijedu se također očekuje snijeg ili susnježica u većem dijelu Bosne. Na krajnjem sjeveru zemlje i u Hercegovini kiša. Prognozirana količina padavina u Bosni se kreće između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini do 5 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 4°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 7 i 12°C.

U četvrtak se u Hercegovini prije podne se prognozira smanjenje oblačnosti. U Bosni slab snijeg ili susnježica u centralnim i istočnim područjima. Na sjeveru Bosne slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 5°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 7 i 13°C.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *