Privrednici iz Italije izrazili interes za investiranje u Gradačac

 

Piše:AKTA.BA

Ovom prilikom posjećeno je nekoliko privrednih subjekata i održan sastanak sa predstavnicima udruženja privrednika ove regije.

Sastanci su održani sa predstavnicima firmi iz metaloprerađivačke industrije, industrije plastike i mliječne industrije, tačnije proizvodnja sira Grana Padano.

“Kroz razgovore i prezentaciju potencijala općine Gradačac privrednici iz Italije izrazili su zainteresovanost da posjete Gradačac i da se lično upoznaju i uvjere u potencijale koje naša općina pruža. Općinski načelnik predstavio je potencijale općine Gradačac i šireg okruženja kao i pogodnosti privrednih ulaganja na općini Gradačac. Rezultat ovih razgovora dogovorena je posjeta predstavnika privrednih subjekata ove regije općini Gradačac radi ostvarivanja direktnih kontakata s privrednicima općine Gradačac gdje bi se predstavili potencijali za strana ulaganja”, rekli su iz Općine za Akta.ba.

Općina Gradačac je od prošle godine i zvanično nosilac Certifikata za povoljno poslovno okruženje BFC certifikat, a uska saradnja općinske administracije i privrednika otvorila je vrata novim investicijama.

U proteklom periodu vršena su velika ulaganja u Industrijske zone na području općine Gradačac.

Kostantno ulaganje u infrastrukturu i opremljenost industrijskih zona  stvaraju se pretpostavke za dolazak novih investicija.

“Pored industrijske zone II koja je u punoj ekspanziji, Općina posjeduje još tri industrijske zone. Zona I je staro industrijsko jezgro Gradačca i ona je u potpunosti izgrađena. Kada su u pitanju regulacioni planovi industrijskih zona oni su davno urađeni, no zahtjevi i situacija na tržištu se mijenjaju pa Općina prati zahtjeve privrednika veličina parcela, pristupni putevi i sl. jer su u prvom planu njihovi interesi”, kažu iz Općine.

Dodaju da je općina Gradačac i na povoljnom geografskom položaju. Do granice sa Evropskom unijom ima 20-ak a do autoputa koji povezuje Beograd i Zagreb 30-ak minuta vožnje. Kvalitetna putna povezanost jedna je od prednosti za gradačačke privrednike i buduće investitore.

Gradačac posljednjih godina bilježi snažan ekonomskih rast, to pokazuje i broj da je u prošloj godini ostvaren izvoz od 360 miliona KM.

Primjetan je i stalan rast broja zaposlenih kojih trenutno ima više od 9.000, čime je znatno prestignut prijeratni broj.

Kako kažu iz Općine sve ovo mogu zahvaliti pozitivnom odnosu lokalne zajednice prema ulaganjima u privredu, kako domaćim tako i stranim.

“Upravo ovaj aspekt i činjenica da je gradačačka privreda uglavnom izvozno orijentirana, sa dosta stranog kapitala, mogli bi pomoći da se privuku i privrednici iz Italije. Među trenutno najvećim stranim investitorima u Gradačcu su TMD Cimos, TMD Dommers d.o.o., Wagner Automotive, kada je u pitanju metaloprerađivačka industrija, zatim Lactalis BH d.o.o. Gradačac – Grupacija Lactalis  u prehrambenoj industriji gdje je zaposleno oko 950 radnika”, kazali su nam iz Općine Gradačac.

I.M.

One thought on “Privrednici iz Italije izrazili interes za investiranje u Gradačac

  • 01/05/2022 at 8:35 pm
    Permalink

    Hi! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *