Prosinečki: BiH ima kvalitetnu reprezentaciju koja može napraviti dobar rezultat

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki stigao je danas u Sarajevu gdje je potpisao ugovor s FS BiH i tako i zvanično preuzeo selektorsku poziciju.

– Za ova dva dana sam dobio jako puno poziva. Nadam se da ćemo dobro sarađivati. Dat ću sve od sebe da BiH ode na Evropsko prvenstvo. Dobio sam čestitke od reprezentativaca, ne bih o imenima. Uglavnom sve pozitivno. Imao sam nekih lijepih čestitki – kazao je novi selector reprezentacije BiH.

Prosinečkog već krajem mjeseca očekuje američka turneja na kojoj će reprezentacija BiH igrati prijateljske utakmice protiv SAD-a i Meksika.

– Najvjerovatnije će to biti igrači iz mlade reprezentacije i Premijer lige. Ovih dana ćemo i razgovarati s izbornikom mlade reprezentacije. Zato sam i došao da vidim koji su to igrači. Vrlo brzo će to biti, za koji dan, tako da ćemo objaviti spisak svih igrača koji će dobiti šansu. Neki novi igrači i neki koji su tu bili – kaže Prosinečki.

Prosinečki je istakao kako je već razgovarao sa Vedadom Ibiševićem i Senadom Lulićem koji su ranije najavili kraj reprezentativne karijere.

– Nadam se da ćemo ih nagovoriti da se vrate. U godinama su kad mogu još puno dati – dodao je Žuti.

Novi selektor je istakao da vjeruje kako s našom reprezentacijom može ostvariti planirani cilj, a to je plasman na Evropsko prvenstvo.

– Moj stručni štab i ja vjerujemo da Bosna ima jednu supernadarenu reprezentaciju s kojom s može napraviti rezultat. Gdje god sam radio za mene nije bilo starih i mladih. Samo oni koji su dobri. Pratićemo domaću ligu, sigurno da ćemo biti tu. Ali normalno ovi igrači koji igraju u inostranstvu koji su i lideri reprezentacije, moraju biti tu – kazao je novi selektor reprezentacije BiH.

– Novi selektor je istakao da jako cijeni legendu bh. fudbala Ivicu Osima koji mu je kao igraču bio selektor u reprezentaciji bivše Jugoslavije.

– Vjerujem da to što sam dobio posao ispred Amara neće poremetiti odnose s Ivicom. S njim sam u jako dobrim odnosima još iz igračkih dana. Kod njega sam debitirao u Jugoslaviji. On je svima nama promijenio pogled na fudbal i unio posebnu fudbalsku filozofiju. To što sam pobijedio Amara su stvari koje se dogođaju u životu i ovome poslu.

Prvi pomoćnici Roberta Prosinečkog u stručnom štabu reprezentacije biće njegovi saradnici u dosadašnjem radu Dragan Spasić i Gordan Ciprić, dok bi u stručnoim štabu trebali raditi još i bivši reprezentativci BiH Elvir Rahimić i Kenan Hasagić kao trener golmana.

Robert Prosinečki je rođen 1969. godine u Villingenu u Njemačkoj, a u igračkoj karijeri nastupao je za Dinamo Zagreb, Crvenu Zvezdu, Real Madrid, Oviedo, Barcelonu, Sevillu, ponovo Dinamo, Hrvatski dragovoljac, Standard, Portsmouth, Olimpiju Ljubljana, Zagreb i Savski Marof.

Posao selektora reprezentacije BiH bit će mu četvrti trenerski zadatak u karijeri. Prvo je radio kao pomoćnik u reprezentaciji Hrvatske, zatim je vodio beogradsku Crvenu Zvezdu, turski Kayserispor, a u prošlim kvalifikacijama za SP radio je kao selektor Azerbejdžana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *