PRVI REZULTATI IZBORA Preokret u SAD-u: Demokrati nakon osam godina preuzeli Zastupnički dom

Preokret u SAD-u: Demokrati nakon osam godina preuzeli Zastupnički dom

Tako će Zastupnički dom dobiti većinu demokrata, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržati kontrolu nad Senatom.

Ipak, ugledni New York Times izvještava da je “okončana vladavina jedne partije”. Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

“Predsjednik Donald Trump nije bio na glasačkom listiću, ali glasanje je djelovalo kao referendum o polarizirajućem američkom lideru, njegovoj politici i republikanskim političarima koji su vezali svoja bogatstva njegovim”, piše u analizi CNN-a.

Republikanci su do sada kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu, odnosno 51 prema 49, a veću u Zastupničkom domu, 236 republikanskih zastupnika prema 193 demokratska.

Međutim, kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Iako je očekivan takozvani “plavi talas”, to se prema ocjenama analitičara nije dogodilo. Analitičar CNN-a naglasio je kako se, ipak, ne radi o “plavom valu” kakvom su se demokrati nadali.

Ipak, Trump je na Twitteru ishod rezultata nazvao uspjehom.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Tremendous success tonight. Thank you to all!

Republikanac Elijah Cummings, koji će biti predsjedavajući Komisije za nadgledanje i reformu vlade u demokratskoj većini, izjavio je za CNN da planira da ovaj komitet na temeljan i metodičan način odgovori na niz pitanja koja su republikanci ignorisali.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

On je rekao i da će tražiti poreske prijave predsjednika Trumpa da bi utvrdio da li postoje sukob s Ustavom, čiji član zabranjuje zvaničnicima da primaju poklone stranih vlada bez saglasnosti Kongresa.

Amerikanci su na ovim izborima dobili do sada najmlađu ženu u Kongresu Alexandriju Ocasio-Cortez (29). Ona je članica demokrata iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom.

Ayanna Pressley (44) iznenađenje je iz Bostona. Ova demokratkinja bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu.

Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokratu Jareda Polisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *