Sarajevo / Predsjedništvo BiH: Počeo svečani prijem povodom Dana državnosti

Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH upravo je počeo u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Mnogobrojne goste koji pristižu u svečanom salonu dočekuju članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Na svečanosti nije bilo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – Milorada Dodika, koji je danas bio u posjeti Novom Sadu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da mu je posebno zadovoljstvo pozdraviti sve goste povodom Dana državnosti BiH, dana kad je obnovljena hiljadugodišnja državnost BiH.

“Ova mala, ali ponosna država pokazala da promovira tolerantnost na svim dijelovima. Različitost predstavlja najveće bogatstvo BiH” istakao je Komšić.

Dodao je da su svi antifašisti u BiH bili dio svjetskog antifašističkog pokreta.

“Antifašisti su pokazali kako se mogu objediniti različitosti u BiH. Pokazali su nam da možemo zajedno, a ne jedni pored drugih. Iz tih razloga smo ovdje danas zajedno, a ne jedni pored drugih, kao što nam to neki sugeriraju”, istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima danas se treba sjetiti i Dana nezavisnosti, jer su ti dani vrlo bitni za našu državu.

“Na ravnopravnosti građana imamo obavezu raditi. Posebno u doba Dejtonske BiH, danas je važno biti snaga integracije društva. Dejton se često koristi da nam se ukaže da mi trebamo živjeti jedni pored drugog, a ne zajedno. BiH je bila i bit će zemlja integracije, zemlja njenih građana” , naglasio je Komšić, dodajući da je paradoksalno da se na ZAVNOBIH danas pozivaju zagovornici etničkog sistema glasanja.

Prisutni su i mnogobrojni predstavnici političkih stranaka, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kao i sadašnji Abdulah Skaka.

Tu su i članovi diplomatskog kora – Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann, ambasador Rusije Petar Ivancov, ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer, novi ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field, ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, direktor Misije USAID-a u BiH Peter Daffy, kao i Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

Među gostima brojnim gostima su, između ostalih, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, zatim Mirko Pejanović, Milan Dunović, Ibrahim Hadžibajrić (NBL), predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i lder SBB-a Fahrudin Radončić.

Na svečanosti su i sportisti – atletičar Amel Tuka i bivši košarkaš Mirza Teletović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *