Saudijska Arabija zabranjuje selfije u Meki i Medini

Posjetiocima i hodočasnicima Meki i Medini bit će zabranjeno da se fotografiraju i da snimaju video klipove na ta dva sveta mjesta.

Vlasti Saudijske Arabije odlučile su da više ne dozvoljavaju slikanje selfija na tim mjestima kako bi spriječile bespotrebno uznemiravanje onih koji tamo žele da borave u miru i bez ikakvog skretanja pažnje, prenosi RT.

Pripadnici obezbjeđenja su se i ranije “nerijateljski odnosili” prema posjetiocima i hodočasnicima koji su tamo fotografirali. Sada, kada su selfiji i zvanično zabranjeni, čuvarima je naređeno da “ukoliko bude potrebno, konfiskuju fotografije i kamere.

Saudijska Arabija ima “komplikovan odnos” sa selfijima, budući da je jedan visoki vjerski zvaničnik ovaj popularni vid fotografiranja okarakterizirao kao pojavu “koja se širi među ljudima koji bi voljeli da se dopadnu zapadnjacima”.

On je čak izjavio i da će fotografiranje biti u potpunosti zabranjeno, ukoliko, iz nekog razloga, nije neophodno.

Saudijski princ Mohamed bin Salman u oktobru se našao “na tapetu” zbog svoje ozbiljne “selfi manije”, pošto je u jednom danu fotografisao i na svoj Instagram profil postavio više od 500 selfija u roku od dva sata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *