Scholz: Sporazum između Prištine i Beograda podrazumeva priznanje Kosova

Nemački kancelar Olaf Scholz u Prištini se sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a osim o bilateralnim odnosima dve zemlje, razgovaralo se i o evropskoj perspektivi Kosova te o liberalizaciji viza za kosovske državljane.

Priština 

Nemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem poručio je da politički sporazum između Prištine i Beograda podrazumeva priznanje Kosova, jer je nezamislivo da dve države koje jedna drugu ne priznaju budu članice Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je Scholza dočekao na prištinskom međunarodnom aerodromu, a potom mu je priređena državna ceremonija ispred Vlade Kosova. Povodom posete Scholza ulice glavnog grada su okićene nemačkim i kosovskim zastava.

Nakon sastanka dva premijera su održala konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da se osim o bilateralnim odnosima dve zemlje, razgovaralo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viza za Kosovo, kao i jasnoj poziciji Kosova prema ruskom napadu na Ukrajinu na strani međunarodne zajednice i EU.

Nemački kancelar poručio je da je za Kosovo važno da dijalog sa Srbijom, kojim posreduje EU, krene napred, te da je u ovakvim vremenima, vrednost bezbednosti i slobode još jedan razlog više da Kosovo i Srbija putem sveobuhvatnog i održivog sporazuma pronađu političko rešenje koje bi doprinelo regionalnoj stabilnosti.

“Dijalog je put koji Kosovu na dalje otvara evropsku perspektivu, konstruktivan stav u tom dijalogu je u interesu svih građana na Kosovu. Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za investiranje i nova radna mesta, a time i za perspektivu mladih na Kosovu. Jasno je da sporazum na kraju treba da reši i pitanje priznanja Kosova jer je nezamislivo da dve države koje jedna drugu ne priznaju budu članice EU”, kazao je Scholz, dodavši da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Scholz je kazao da Nemačka radi sa evropskim partnerima na liberalizaciji viznog režima za kosovske građane, s obzirom da je Kosovo ispunilo sve tražene uslove.

Takođe je istakao da mu je Zapadni Balkan prioritet, te najavio je da će na jesen sazvati konferenciju Berlinskog procesa u Berlinu. Kako je kazao region treba da napreduje i da sklopi važne sporazume o slobodi kretanja ljudi i priznanju profesionalnih diploma. Naveo je da je članstvo država Zapadnog Balkana u EU realno, ali da je taj put za neke zemlje sporiji, a za neke brži zbog ispunjenja neophodnih uslova.

Kurti je rekao da smatra da, iako je sva pažnja zbog rata usmerena na Ukrajinu, fokus treba da bude jednak i na Ukrajinu i na Zapadni Balkan.

“Uverio sam kancelara da u skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom radimo na ispunjavanju neophodnih reformi za integraciju u Evropsku uniju. Zahtev za podršku Nemačke za članstvo Kosova u Savetu Evrope naišao je na puno razumevanje. Nastavićemo sa našim težnjama za statusom kandidata u Evropskoj uniji, gde planiramo da apliciramo krajem ove godine”, kazao je kosovski premijer.

Kurti je istakao da su nemački vojnici iz sastava KFOR-a na Kosovu prisutni od oslobođenja 12. juna 1999. godine, te da za 23 godine nije bilo nijednog incidenta sa nemačkim vojnicima.

Kurti je naglasaio da je prisustvo NATO-a na Kosovu neophodno, ali da “to ne znači da mi ne radimo na jačanju naših bezbednosnonih snaga”. 

“Prisustvo NATO-a na Kosovu je neophodno, dok Kosovo ne postane članica NATO-a”, kazao je Kurti.

Nemački kancelar je svoju prvu regionalnu mini turneju započeo u Prištini, a nastavlja je danas poslepodne posetom Srbiji. Scholz će potom posetiti Grčku, Severnu Makedoniju i Bugarsku.

Izvor AA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *