SDP i Naša stranka: Odluka DF je samostalna, ostajemo opozicija

SARAJEVO, (Patria) – Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i Naša stranka današnju odluku Predsjedništva Demokratske fronte, o početku pregovora sa strankama na vlasti na
federalnom i državnom nivou, tretira kao odluku samostalne političke organizacije, koja je slobodna da donosi odluke za koje smatra da su za njih najbolje, navodi se u zajeničkom saopćenju SDP-a i Naše stranke.

“Današnji usvojeni zaključci na sjednici Predsjedništva DF-a nisu u skladu sa ranijim zaključkom tri stranke da kao BH blok nećemo ići u vlast s etnonacionalnim strankama. Također, ne možemo se oteti dojmu kako su usvojeni zaključci neprovodivi, jer su oni u suprotnosti sa principima za formiranje vlasti koje zagovaraju SNSD, HDZ BiH i SDA”, poručuju iz SDP-a i Naše stranke.

“Mi ćemo i dalje dosljedno i konstruktivno djelovati kao opozicija takvoj vlasti, interesu svih građana BiH, te sa svojim političkim kapacitetima u svim parlamentima, biti podrška realizaciji svih projekata u interesu Bosne i Hercegovine”, poručile su ove dvije stranke.

Kažu da BH blok nije prosti zbir stranaka, nego politički izraz ideje velikog broja građana koji je daleko veći od broja glasača partija koje su ga do sada činile.

“Mi od te ideje ne odustajemo i oko nje ćemo okupiti sve progresivne snage koje vjeruju da ova zemlja može bolje”, poručili su.

Podsjećamo, Predsjedništvo DF-a donijelo je danas odluku da na osnovu definisanih principa počne razgovore o ulasku u vlast, a u zaključcima na toj sjednici pozvalo SDP i druge ljevičarske stranke da se ujedine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *