Skandal: Pripadnici Ravnogorskog pokreta uz pucnje i guslarske pjesme defilovali Višegradom

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad večeras su u ovom gradu obilježili Badnju večer defileom kroz grad. Uz sirene automobila čuli su se i pucnji te guslarske pjesme. Time je ponovo kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike.
Članovi ovog četničkog pokreta badnjak su naložili ispred crkve Svetog Nikole u Draževini kod Višegrada. Riječ je o kompleksu gdje je podignut spomenik četničkom komandantu iz drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću.

Badnje veče u Srebrenici također ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.

Badnje veče u Srebrenici ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.
To je za Klix.ba potvrdio i predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Alija Tabaković.

“Dok sam večerao čuo sam, između ostalih, pjesmu ‘Ne volim te Alija zato što si balija’. Jadna li je vjera i blagdan dok je ovakvih vjernika. Nemam ništa protiv Badnje večeri, Božića i pružanja podrške bilo kome, ali davati podršku nekome, a istovremeno nekoga ponižavati i vrijeđati to je ravno životinjskom shvatanju”, rekao je Tabaković.

Naime, na Twitteru su objavljeni snimci na kojima se vidi kolona vozila koja prolazi pored Potočara i kroz povratnička bošnjačka naselja dok se vijore zastave Srbije i svira pjesma “To Srpkinja samo rađa”, a prema riječima predsjednika SDA Srebrenica Alije Tabakovića, uslijedile su i gore pjesme.

“Snimak koji je nastao jučer je kolona podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Litija je prošla kroz Srebrenicu, a na razglasu su puštane četničke pjesme. Jadan li je onaj narod kojem oni daju podršku na ovaj način i vjerujem da se iole normalno Srbi u Crnoj Gori stide ovakve podrške”, rekao je Tabaković.

https://youtu.be/IjaVe_7B-tQ

Kolona vozila prošla je i jučer pored mezarja u Potočarima u kojem su ukopane žrtve genocida, a večeras i kroz Srebrenicu puštajući pjesme koje nemaju veze s vjerom i onim što se danas obilježava.

15 thoughts on “Skandal: Pripadnici Ravnogorskog pokreta uz pucnje i guslarske pjesme defilovali Višegradom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *