Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH

Zbog sniježnih padavina za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnim pravcima: Olovo-Kladanj, Trnovo-Dobro Polje i Mokro-Podromanija.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Izdvajamo putne pravce: Srednje-Olovo, Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. Upozoravamo i na učestale jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje.

 

Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima vijaduktima i prilazima tunelima.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a pažnju skrećemo na sitnije odrone zemlje ili kamenja Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila).

Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na web stranici Bihamka i mobilnoj aplikaciji), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tuzlanski.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *