Treskavica – jedna od najljepših planina u regionu

Treskavica (2.088 m) se nalazi 30 km od Sarajeva i pruža jedinstvene mogućnosti za alpinizam. Sa svojih 2.088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića. Planinska jezera, kao i snažno izraženi kontrasti između bujne vegetacije i potpune goleti, čine Treskavicu jednom od najljepših planina u regionu. Najveće i najljepše od pet glacijalnih jezera je Veliko jezero, dugo 220 metara, široko 185 metara, a duboko 6 metara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1.548 metara.

 

image

 

Upravo su brojni izvori i jezera ono što izdvaja Treskavicu od ostalih planina. Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka, Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Tu su i jezera Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero te Turov stan, Kućare, Trokunsko, Gornja bara i Simovića bara. Prvih pet jezera su glacijalnog porijekla, nalaze se iznad 1500 metara nadmorske visine i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specifičnom florom i faunom.

 

image

Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima kada se vidik pruža sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Planinarenje

Selo Turovi – Crno jezero Dužina: 19 km

Najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi, četiri kilometra udaljenog od Trnova. Put je makadamski i markiran, te nije pogodan za automobile. Automobil je najbolje ostaviti u Turovima.

Nakon sat vremena pješačenja stiže se do planinarske kuće Sustavac. Kuća je otvorena vikendom, a uz najavu i u drugim terminima.

Treskavica je bila poprište velikih bitaka tokom minulog rata i još uvijek nije deminirana. Međutim, na ruti koja vodi do jezera, mina uopće nema, a put je dobro markiran i jako je teško zalutati.

Put od Sustavca vodi dalje prema Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma Josip Sigmund na Kozjoj luci, a polako postaje sve teži i uži. Do Velikog jezera potrebno je nekih sat i po hoda. Nekih 700 metara dalje, nakon strmog uspona, na 1.675 metara nadmorske visine, nalazi se Crno jezero.

image

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *