Turska treba usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGC) u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i profesorima sa Univerziteta u Istanbulu uputili su pismenu inicijativu predsjedniku i članovima Velike narodne skupštine Republike Turske za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Instituta, prenosi INS.

Pismo je također poslato predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i premijeru Republike Turske Binaliju Jildirimu (Yildirim). U pismu se ističe da su srpske snage u BiH od 1992. do 1995. sprovodile politiku agresije i etničkog čišćenja i genocid, te osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje da masakr u Sreberenici predstavlja genocid.

– Više od osam hiljada nevinih koji su brutalno ubijeni u Srebrenici zaslužuju sjećanje na tragediju zbog onoga što ona jeste: genocid. Republika Turska, kao jedna od uglednih članica međunarodne zajednice, mora da osigura da odgovorni budu privedeni pravdi zbog svojih djela i da nauče lekcije iz Srebrenice, s ciljem sprečavanja budućih genocida – stoji u inicijativi. Pozvali su Veliku narodnu skupštinu Republike Turske da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Više desetina država u svijetu su politički priznale sudski potvrđen genocid u Srebrenici putem usvajanja rezolucija u svojim parlamentima. Veoma je važno da velika svjetska sila, Republika Turska, prijatelj države BiH i prijatelj Bošnjaka, žrtava agresije i genocida, putem rezolucije, politički potvrdi genocid u Srebrenici. Baš zbog tog velikog prijateljstva, zbog velike historijske, kulturološke, tradicijske veze Republike Turske i države BiH, odnosno bošnjačkog naroda, političko priznanje genocida u Srebrenici kroz rezoluciju je izuzetno važno – ističe se u pismenoj inicijativi. U pismu se posebno naglašava da:

– Institucionalizacija prijateljstva između dvije države, pored ostalog, moguće je i preko kulture pamćenja u kojoj istina i pravda predstavljaju most ka boljoj budućnosti obje države. Putem strategije kulture pamćenja žrtve genocida u BiH moraju biti prisutne u Republici Turskoj. Rezolucija o Srebrenici, baš kao i genocid, ne smiju biti rezultat bilo čijeg ličnog mišljenja. Ona mora da se bazira na faktima, na presudi Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, na presudi Međunarodnog suda pravde, na presudama više nacionalnih sudova i na principima borbe za ljudska prava i slobode. Međunarodni i nacionalni sudovi su potvrdili da ovaj zločin odgovara okviru definicije genocida u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. To nije politička izjava. To je pravna činjenica. Genocid je zločin i oni koji su ga počinili su zločinci koji kao takvi trebaju biti kažnjeni.

U pismu se, na kraju, navodi da žrtve genocida u Srebrenici traže tursku potvrdu sudski priznatog genocida, te ohrabruje Republika Turska da nastavi politiku podrške nezavisnosti, suvereniteta, političkog subjektiviteta i teritorijalnog integriteta države BiH.

U pismu su pozvani predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan, premijer Republike Turske Binali Yildirim i spiker Velike narodne skupštine Republike Turske Ismail Kahraman da svojim političkim autoritetima doprinesu da se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici i tako daju doprinos Republike Turske istini o najvećem zločinu poslije Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici, i pravdi za žrtve tog zločina.

2 thoughts on “Turska treba usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

 • 09/10/2022 at 5:38 pm
  Permalink

  Fantastic web site. Lots of useful info here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you in your effort!

  Reply
 • 23/11/2022 at 2:15 pm
  Permalink

  You really make it seem really easy along with your presentation but I find this topic to be really one thing that I feel I might never understand. It kind of feels too complicated and very huge for me. I'm taking a look ahead for your next post, I will try to get the grasp of it!

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *