Tuzlanska Kapija: Roditelji ubijene djece traže pravdu i 24 godine nakon masakra

Plaganjem vijenaca na Aleji mladosti na Slanoj banji u subotu je obilježena  24. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno.

˝Sin Adnan mi je poginuo. Imao je 16 godina. Šta da vam kažem, svake godine je isto.. Mi 24 godine patimo za našom djecom. Ljudi ovo je nama teško…Mi smo svoju djecu ovdje ukopali. Nismo nacionalisti. Gledajte Srbin, Hrvat, musliman…Svi su isto. Zamišljam svog sina kakav bi danas bio. Sanjam ga. Sve slike kad je bio mali. Sada bi on imao 38 godina˝, kazala je za TIP sa suzama u očima  Zekija Mahmutović-Beganović, koja je na Kapiji izgubila sina Adnana.

Hilmo Bučuk na Kapiji je ostao bez kćerke Lejle, koja je tek trebala napuniti 17 godina.˝Bila je treći razred Medicinske škole, poginula je zajedno sa svojom najboljom drugaricom Sanjom. Svih ovih godina svaki roditelj čija su djeca poginula, tuga i bol su stalno prisutni. To posebno dolazi do izražaja, kada znamo da svi oni koji su granatirali Kapiju, slobodno šetaju˝, izjavio je Bučuk za Faktor.

Roditelji ubijenih, kao i preživjeli s Kapije, tvrde da žele pravdu. Iako su od masakra na tuzlanskoj Kapiji prošle 24 godine, za taj zločin, jedan od najvećih počinjenih nad civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini, do sada je osuđena samo jedna osoba, koja se i dalje nalazi na slobodi u Srbiji.

˝Tražila bi samo sudiju koji je oslobodio Đukića da ode u Beograd. Mi ni danas dan nemamo ništa . od političara. Oni se samo bore za svoje fotelje i zavađaju narod. Mene boli moje srce za mojim sinom. Za mene ova država nije dobra. Nema pravde˝, istakla je Mahmutović-Beganović za TIP.

Podsjećamo, za zločine na Kapiji, na 20 godina osuđen je Novak Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, koji je pobjegao bh. pravosuđu i sigurnost pronašao u Srbiji. Bosanskohercegovačke vlasti su više puta tražile od Srbije da preuzme izvršenje presude Đukiću i da ga natjera da odsluži ostatak kazne, ali sud u Beogradu do danas nije odlučio po ovom zahtjevu.

TIP

13 thoughts on “Tuzlanska Kapija: Roditelji ubijene djece traže pravdu i 24 godine nakon masakra

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *