U Gradačcu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Danas je polaganjem cvijeća u Gradskom parku započela ceremonija obilježavanja 9. maja Dana pobjede nad fašizmom. Brojne delegacije su položile cvijeće na spomenik poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941.-45.  kao i na Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Ovaj značajan datum se obilježava u organizaciji  Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR-a) Gradačca. Prisutne je pozdravio i zahvalio na dolasku predsjednik UABNOR Gradačac, Husein Mejremić a održan je i prigodan referat kao podsjećanje na značaj i ulogu boraca u sastavu antifašističke koalicije u slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo nviše od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 1945. jedan je od najznačajnijih praznika kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina.

Ovaj Datum se obilježava također i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan Evrope.

One thought on “U Gradačcu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

  • 01/05/2022 at 10:18 pm
    Permalink

    Very efficiently written information. It will be valuable to anyone who employess it, as well as yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *