Umjesto da se raduju prinovi, roditelji sumnjaju da im je beba ukradena u porodilištu

Porodilište u Petrovcu na Mlavi našlo se pod lupom policije i tužilaštva posijle prijave koju su podnijeli poslednjeg dana stare godine David Nedeljković iz sela Ranovac i Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama”.

Zgrada Opšte bolnice u Petrovcu na Mlavi

Tu je Davidova supruga Džesika Floranović (23) rodila, po riječima ljekara, mrtvu bebu, čije posmrtne ostatke ne žele da im daju.

– Doveo sam suprugu u bolnicu 26. decembra zbog bolova, da se porodi. Bila je u četrdesetoj nedjelji trudnoće. Uradili su joj ultrazvuk i CTG, sve je bilo u redu. Uveče me je pozvala i rekla da beba nema otkucaje srca. Odjurio sam u bolnicu. Dežurno osoblje je ponavljalo da pitam šta se desilo llekara koji ju je primio, a koji je odavno otišao kući – kaže David.

CTG-a. Na prva dva vidi se da je beba živa, a razmak između njih je neuobičajeno dugačak – 15 sati. U međuvremenu Džesika potpisuje saglasnost za carski rez, jer beba leži popriječno. Treći CTG pokazuje da nema tonova.

– Džesika nam je rekla da joj je ljekar probušio vodenjak tek 28. decembra, a da je plodova voda bila bistra, a ne zelena kao kod mrtvog ploda – kaže Radiša Pavlović, predsjednik Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” i član Vladine Komisije za nestale bebe.

– Fetus je do 26. nedjelje, a u četrdesetoj je beba. Želimo da se uradi obdukcija na beogradskom Institutu za majku i dijete, prvo da se vidi da li je to uopšte Džesikina beba, ili možda imamo slučaj krađe. Drugo, ukoliko jeste i ako je mrtvorođena zašto je ne daju porodici? Da li je čuvaju za neki “štek”, da je daju drugim roditeljima kao dokaz da im je beba umrla? Ili je samo u pitanju ljekarska greška, ili su ljekari čekali novac da je porađaju pošto je italijanski osiguranik – kaže Pavlović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *