Više od 1,9 miliona eura granta za projekat vodosnabdijevanja Gradačca


Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (Projekat vodosnabdijevanje Gradačac) koji se odnosi na investicioni grant u iznosu 1.992.500 eura iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Sredstva su alocirana  Federaciji BiH – Općini Gradačac, odnosno JP „Komunalac“ Gradačac.

Svrha projekta je da pomogne Općini Gradačac u proširenju postojeće vodovodne mreže.

U obnovljeni sistem vodosnabdijevanja uključiće se naselja smještena u južnom dijelu ove opštine sa oko 3.500 domaćinstava, a planirano je priključenje još 150 domaćinstava. Projekat se finansira zajmom EBRD-a u iznosu od šest miliona evra, koji je ranije potpisan i sredstva su efektivna, investicionim grantom u iznosu od 1,4 miliona evra iz Fonda SIDA – EBRD Fonda za životnu sredinu i klimatske programe, te tehničke pomoći u iznosu od 600 hiljada evra koje obezbjeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i danas podržanim grantom vrijednim 1,992,500,00 evra Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *