Zaustavljena procedura dodjele „Medalje otpora“

Ogroman broj primjedbi stigao je u Ministarstvo za boračka pitanja FBiH zbog spiska kandidata predloženih za dodjelu „Medalje otpora“, zbog čega je procedura dodjele ovog priznanja, moglo bi se reći, privremeno i zaustavljena.

Vlada usvaja

– Imali smo znatan broj primjedbi koje su došle u pisanoj formi, što od pojedinaca, što od udruženja. Sada to sve treba usaglašavati s predlagačima spiska. Tek kada bude usaglašeno, uredba o dodjeli „Medalje otpora“ ići će na usvajanje na jednu od sjednica Vlade FBiH. Vidjet ćemo kada će to biti – kratko nam je jučer kazao Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH.

Spisak kandidata za dodjelu ovog priznanja zaslužnima za organiziranje otpora sačinile su četiri organizacije, „Zelene beretke“, Patriotska liga BiH, Organizatori otpora BiH i Organizatori otpora HVO-a. Prošle je godine formirana komisija, koju čine predstavnici ovih organizacija i Ministarstva za boračka pitanja, a koja je utvrdila prijedlog.

Negativne reakcije

Spisak koji je sačinjen ima 600 imena i skriven je od očiju javnosti uz obrazloženje da je riječ samo o prijedlogu kandidata koji trebaju proći provjeru, i to nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu koja precizira kriterije ko može dobiti „Medalju otpora“.

Nakon što je „Avaz“ iz svojih izvora objavio spisak koji se odnosi na kandidate iz Armije RBiH i dio spiska HVO-a, uslijedile su burne i negativne reakcije.

Izvor: avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *