ZAVRŠENA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA DF-a: Formirana radna grupa, početak pregovora nakon usvajanja zaključaka

Završena je sjednica Predsjedništva DF-a, a kako je kazao dopredsjednik ove partije, formirana je petočlana Radna grupa koja će formulirrati zaključke o uvjetima pod kojim će DF pregovarati s ostalim parlamentarnim strankama.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte, kazao je danas da se na sjednici Predsjedništva DF-a nije razgovaralo u ulasku ove stranke u vlast nego o početku razgovora s parlamentarnim strankama.

”Tema je bila o eventualnom početku razgovora sa svima parlamentarnim strankama o uspostalvjanju većina za mandatni period 18/22”, rekao je Đonlagić.

Đonlagić nije želio govoriti o argumentima za ili protiv ulaska u vlast.

”Za taj dio odgovora ćete morati sačekati da radna grupa formulira zaključke i da oni budu usvojeni na prvoj narednoj sjednici. Ne bi bilo fer da ja iznesem ono što se diskutovalo u samoj sali. Predsjedništvo će se o toj odluci izjašnjavati na prvoj radnoj sjednici nakon što ova radna grupa zaključke predoči Predsjedništvu. Donijeće se odluka, ne o ulasku u vlast, nego o otpočinjanju pregovora sa svima parlamentarnim strankama”, rekao je on nakon sjednice.

Jedan od ključnih zaključaka današnje sjendice Predsjendištva DF-a glasi: Demokratska fronta otvara pregovore o formiranju vlasti sa drugim političkim strankama u BiH na bazi platforme i programa.

Na pitanje novinara je li DF namjerno prolongirao odluku kako bi sačekao izjašnjavanje Glavnog odbora SDP-a, 16. marta, Đonlagić je kazao da će DF podržati SDP Tuzle kod eventualnog formiranja parlamentarne većine.

Nakon obraćanja Đonlagića, stiglo je i zvanično saopćenje DF-a koje objevljujemo u cijelosti.

“Nakon sadržajne i vrlo argumentirane rasprave o otvaranju razgovora o eventualnom učešću u vlasti sa svim parlamentarnim strankama, Predsjedništvo Demokratske fronte zadužilo je Generalnog sekretara, Zlatka Miletića, potpredsjednike Ekrema Prošića i Dženana Đonlagića, potpredsjednika FBiH, Milana Dunovića, šeficu Kluba zastupnika Demokratske fronte u ZD Parlamenta FBiH, Almu Kratinu i Mahira Mešalića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona da pripreme zaključke o kojima će se Predsjedništvo očitovati na narednoj sjednici.

Što se tiče odnosa sa BH blokom koji trenutno ima Vladu u Kantonu Sarajevo, Demokratska fronta ostaje pri dogovorenim stavovima, odnosno i dalje će podržavati aktuelnu kantonalnu vladu.

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje napad na povratnike u Prijedoru i ispisivanje grafita na vjerske objekte koji su posljedice izjave Gradonačelnika Prijedora, Milenka Đakovića koji je negirao zločine počinjene nad nesrbima u Prijedoru”.

(SB)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *