Zlatan Begić (DF): “Nemam suza za Fortu, Kojovića i Konakovića”

Žestoke reakcije na sporazum o formiranju vlasti koji su u petak postigli lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) ne jenjavaju ni u subotu. Posebno je na udaru kritika predsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Optužbe se kreću u rasponu od izdaje glasača do izdaje građanske Bosne i Hercegovine… Povodom novonastale političke situacije oglasio se i državni poslanik ispred DF-a Zlatan Begić: “Zemlja paradoksa, ljubitelji kantona i sarajevskog budžeta da smanje doživljaj… Makar se uzdržite od uvreda i primitivizma prema ljudima kojima je još uvijek stalo, mi vam se borimo za ANP, Izborni zakon, obavezno zdravstveno osiguranje za svu djecu, za trudnice i porodilje, za Zakon o prebivalištu, protiv neustavnosti Zakona o stečaju i za provođenje odluka Ustavnog suda, za izmjene Zakona o VSTV-u, za deblokadu vlasti, zaštitu državnih granica, rješavanje dugova UKC-a, za zaštitu žrtava porodičnog nasilja u brakorazvodnim parnicama putem postupaka pred Ustavnim sudom, za prava boračke populacije, prava žrtava genocida i ratnih zločina itd. itd. itd.

Nas možete nazvati u svaka doba i naručiti ko’ “porciju ćevapa” i u svaka doba da dođemo gdje god želite, i to dobro svako zna. Ja nemam suza za gospodina Fortu, gospodina Kojovića i gospodina Konakovića koji je odrastao i stasao u SDA, i kao parlamentarac i kao njihov bivši premijer. Ne možeš biti “malo trudan”, il’ si trudan ili nisi trudan, isto tako ne možeš biti malo vlast – i to tamo gdje se krčmi milijarda iscijeđena iz čitave Federacije na diskriminatorski način, organizuju gala novogodišnje proslave, izdvaja za cuke i mace gotovo koliko za čitav Univerzitet u Tuzli i sve njegove studente itd. itd. itd. Il’ si vlast svuda, pa i tamo gdje su problemi, gdje se brani država i vodi borba za prava građana ili uopšte nisi vlast. I, na koncu, političke partije su organizacije koje se osnivaju radi osvajanja vlasti – putem koje mogu da ostvare svoje programske ciljeve, i to je njihova fundametalna definicija – svuda!

Kod nas, međutim, postoje političke partije koje se bore za “osvajanje opozicije“, pa smo i po tome fenomen! Pa kad je već tako, tim partijama i pojedincima treba pomoći da do kraju budu dosljedni, odnosno da budu opozicija svuda, a ne samo tamo gdje su najveći problemi koje treba rješavati i gdje je najveća odgovornost. Idemo dalje!” naveo je Zlatan Begić na svom Facebook profilu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *