Erdogan u Ankari primio hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović

Erdogan: Potrebno revidirati Daytonski sporazum, Turska poštuje volju građana BiH

Erdogan u Ankari primio hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je u Ankari predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, javlja Anadolu Agency (AA).

ANKARA (AA) – Daytonski sporazum obavezno treba revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Grabar-Kitarović, koja danas boravi u posjeti Turskoj.

Jedna od tema koja je zanimala novinare jeste i komentar Erdogan u kontekstu izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, na oktobarskim izborima, tema u vezi koje je zvanični Zagreb iznio svoje nezadovoljstvo i prenio je čak i u Europski parlament.

“Poštujemo izbornu volju građana BiH i želim naglasiti značaj zajedništva svih naroda u ovoj zemlji”, poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao kako narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira, te kako im njegova zemlja, Turska, u tome pomaže.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao kako će o ovoj trilaterali biti moguće detaljnije govoriti nakon što bude formirana vlast u BiH.

“Daytonski mirovni sporazum obavezno treba revidirati. Vrlo je jasno da Daytonski sporazum u dosadašnjem periodu nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine”, podvukao je Erdogan.

S tim u vezi, Erdogan je naglasio kako je potrebno aktivno uključenje UN-a u vezi s BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno njegove revizije.

“Vrlo je jasno da Daytonski sporazum nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Erdogan.

Grabar-Kitarović je kazala da je stabilnost BiH od strateške važnosti.

“Nijedna država nije zainteresovana za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH kao Hrvatska”, rekla je hrvatska predsjednica i dodala da je “stabilna BiH nemoguća bez suradnje između Hrvata i Bošnjaka”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *