Gradu Gradačac uručeno priznanje „ Globallocal „

U zgradi gradske uprave Gradačac danas je upriličena ceremonija povodom dodjele priznanja „GLOBALLOCAL“. Na svjetskom kongresu poduzetnika koji je održan u Skoplju, Grad Gradačac je među 181 kandidatom iz 7 zemalja izabran za jednog od 57 laureata te mu je dodijeljeno priznanje “GLOBALLOCAL” – za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kategoriji „Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini“.

 

 

 

Riječ  je o jednom od najvećih poduzetničkih događaja na Balkanu u 2019. godini, koji je održan pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Nagrade i priznanja “GLOBALLOCAL” dodjeljuju se jedanput godišnje pod patronatom i u okviru zvaničnog programa Svjetskog kongresa poduzetnika (SKP).

Geografsko područje sa kojega su bili nominirani potencijalni laureati su srednja Europa (10 zemalja) i jugoistočna Europa (13 zemalja). U 2019. godini, 109 predlagača predložilo je ukupno 181  kandidata iz 7 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija).

 

 

Međunarodni ekonomski forum „Perspektive“ Dubrovnik i „Promo global“ Zagreb Odlukom Međunarodnog komiteta za dodjelu Internacionalnih nagrada i priznanja za zajednice i institucije za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dodijeli su priznanje Gradu Gradačac.

Jedan od kriterija za dodjelu ovog prestižnog priznanja bio je i dugogodišnja tradicija poslovanja u prerađivačkoj industriji (metal, drvo, tekstil, prehrana), građevinarstvu, trgovini, turizmu i uslugama. Također, izvozna orijentisanost sa 151,4 mil EUR izvoza, druga općina-grad po izvozu u Tuzlanskom kantonu  (26,25%) i peta općina-grad po izvozu u BiH (5,12%) je bio jedan od značajnih kriterija za dodjelu ovog prestižnog priznanja kao i transparentnosti rada lokalne uprave uz prilagođen pristup rastućim potrebama ekonomije  na području Grada Gradačac.

 

Prof. dr. sc. Kadrija Hodžić, zamjenik predsjednika Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ iz Bosne i Hercegovine, istakao je da na globalnoj sceni gradovi se djele na pobjednike i gradove gubitnike, Gradačac nesporno je grad koji pripada velikoj grupi gradova pobjednika a to zahvaljujući svojim izvrsnim idejama i projektima koje stvara i implementira uprava Grada Gradačac koji je prepoznatljiv i privlači investitore. Još jedanput je čestitao građanima Grada Gradačac na ovom viskom priznanju na koje svi mogu pojedinačno da budu ponosni.

Vinko M. Ćuro, predsjednik Upravnog odbora MEF PERSPEKTIVE i zamjenik predsjednika Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ iz Hrvatske, je također čestitao Gradu Gradačac na ovom prestižnom priznanju i istakao je da se Gradačac nalazi među najboljim lokalnim zajednicama koje su zaslužile da ponesu epitet lokalne zajednice koja  kreira dobar ambijent za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Gradonačelnik Grada Gradačac, Edis Dervišagić je rekao da smo jako počastvovani što su članovi Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ odlučili da je Grad Gradačac ta lokalna zajednica koja je zaslužila to priznanje. „ … kontinuirani rast izvoza, broja zaposlenih, saradnja s poduzetnicima kao i rast budžeta s kapitalnim projektima koji se većim dijelom usmjeravaju u industijske zone, prepoznati su na jednom širem polju i ovo priznanje nama u Gradačcu jako puno znači kako lokalnoj administraciji tako i poduzetnicima koje će doprinijeti da se Grad Gradačac kao jedna uspješna lokalna zajednica promovira i u širim granicama i u naredom periodu dobijemo još neke vrijedne investicije što će povećati broj zaposlenih ali sam kvalitet življenja svih građana grada Gradačac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *