Kod Zenice potopljeno 20 kuća, u Hadžićima najmanje 30

Svi vodotoci u Federaciji Bosne i Hercegovine su u porastu, a trenutno je najkritičnija situacija u opštini Busovača i Hadžićima, u mjestu Pazarić, gdje je 50 pripadnika Civilne zaštite angažovano na terenu, dok su ostali u pripravnosti.

U opštini Hadžići izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta, dok se u zeničkom naselju Tetovo potok Rača izlio iz korita i potopio 20 kuća, potvrđeno je za BHRT iz Federalne uprave civilne zaštite.

U naselju Grm kod Zenice došlo je do izlijevanja potoka, usljed čega su ugrožena brojna domaćinstva, javlja reporter BHRT-a Amir Džidić.

SBK: Izlilo se više rijeka, pokrenulo se klizište

Kako saznaje BHRT, na području Srednjobosanskog kantona u više mjesta izlile su se rijeke, zbog čega je došlo do plavljenja kuća i dvorišta u opštini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Takođe, usljed plavljenja rijeka u SBK, pokrenulo se klizište na lokalitetu Ravan. Jedan stambeni objekat je srušen, dok je drugi oštećen, a stanari su bezbjedno evakuisani.

U opštini Vitez izlila se rijeka Kruščica, zbog čega je ugroženo 10-ak stambenih objekata.

Značajno povećan nivo rijeke Volujak u opštini Prozor-Rama

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Usljed dostignutih vrijednosti vodostaja na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most i Klokot započelo je kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

  /

Tokom ranih jutarnjih sati prognozirane su intenzivnije padavine na području Unsko-Sanskog kantona koje bi mogle dodatno uticati na povećanje vodostaja vodotoka na ovom području.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *