UG NUR: DA LI NOVA UPRAVA TREBA IZBACITI ALKOHOL IZ KULE “ZMAJA OD BOSNE”?

UDRUŽENJE GRAĐANA NUR GRADAČAC MOLIMO VAS ZA VAŠE MIŠLJENJE…

Poštovani sugrađani, članovi, prijatelji i simpatizeri Udruženja,

Ovaj post odnosi se samo na građane Gradačca, ili one koji danas žive vani a rodom su iz grada Zmaja od Bosne..

Ne moramo vam mnogo pisati i vaziti o gradačačkoj kuli. Ona je simbol ovog grada, simbol Husein kapetana, simbol naše historije, simbol našeg ponosa, prkosa, inata, moći i snage. Međutim, rastužuje nas jedna činjenica. Prethodna uprava je u ovom, vrlo značajnom objektu prodavala i servirala alkohol, a dobro znamo svi da je Husein kapetan bio, prije bilo čega po čemu ga danas pamtimo – musliman predan svojoj vjeri.

Profesor Husnija Kamberović u svojoj knjizi o Gradaščeviću ističe da je Husein kapetan kažnjavao svoje najbliže podanike ukoliko bi bez razloga izostali sa namaza u džematu. Sagradio je džamiju, obavljao namaz, redovito učio Kur’an – cijeli njegov život bio je islam. Važna nam je ova kula. Simbol je našeg grada, simbol otpora, simbol bosanskog inata, snage, nekadašnje moći, ponosa i simbol islama.

Smatramo da alkoholu nije mjesto ovdje, da je prisustvo alkohola gaženje preko historije, tradicije i vrijednosti za koje se zalagao Husein kapetan i voljeli bismo da nova uprava povede računa o tome, i izbaci alkohol iz ovog simbola našeg grada. Smatramo da je važno da se očuva ne samo fizička autentičnost objekta već i onaj, više duhovni osjećaj kog pruža istinskim poznavaocima lika i djela Gradaščevića.

Bartolomeo Kunibert, liječnik koji se brinuo o Gradaščeviću izjavio je:

“…Iskren i marljiv musliman, on je brižljivo vršio spoljne obrede svoje vere i pretpise Kur’ana; ni za šta na svijetu ne bi on propustio onih pet molitava dnevno, oštro prepisanih svakome muslimanu i od čega ga ništa ne može osloboditi; šta više često su ga viđali kako za vrijeme razgovora okreče oči k nebu i ponavlja sasvim tiho poneku molitvu ili stihove iz Kur’ana; i protivno opštem običaju svojih sunarodnika uzdržavaše se on brižljivo od raznih vinskih i alkoholnih pića, zabranjenih zakonima islama”.

U KOMENTAR OVOG POSTA NAPIŠITE VAŠE MIŠLJENJE, DA LI NOVA UPRAVA TREBA IZBACITI ALKOHOL IZ KULE “ZMAJA OD BOSNE”?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *