Vučić se ušutio: Gdje je nestala “knjiga dokaza” o tome ko se miješao u bh. izbore

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je pred same predsjedničke i parlamentarne izbore u BiH poslao dramatičnu poruku kojom upozorava na navodno miješanje velikih svjetskih sila u izborni proces u BiH.

Vučić je obraćajući se članovima Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) precizirao da ga posebno brine miješanje u izbor političkih predstavnika koji dolaze s teritorije bosanskohercegovačkog entiteta RS.

“To njihovo miješanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama pojedinih stranaka i zabranjuju im da promijene stranu, jer će u protivnom odgovarati i za zločine koje su počinili i za one koje nisu”, rekao je Vučić.

On je naglasio da će sačekati kraj izbora i da se Srbija neće miješati u odluku srpskog naroda u Republici Srpskoj, ali da će poslije izbora iznijeti podatke, odnosno navodnu “knjigu dokaza” koju posjeduje.

Šest dana poslije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u BiH od Vučićeve “knjige dokaza” nema ni traga, a ni glasa. S obzirom na to da je Milorad Dodik izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i da je SNSD dobio najviše glasova u RS-u, postavlja se pitanje za koga su to “radili” stranci i kako je moguće da je Dodik najviše profitirao u kompromitovanom (ako je vjerovati Aleksandru Vučiću) izbornom procesu.

Vučić je, govoreći o miješanju “pojedinih zapadnih sila” u izbore u RS-u, rekao da su se još i među Srbima našli oni koji će Srbiju da optužuju za miješanje u izborni proces. Pri tome je mislio na Dodikovog protukandidata za člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Inače, SNSD već izvjesno vrijeme naziva Ivanića i stranke okupljene u Savezu za pobjedu izdajnicima i subjektima koji su lojalni zapadnim silama. Iz tog razloga Vučićeva poruka pred same izbore indirektno se mogla protumačiti kao da svjetske sile na ovogodišnjim izborima rade u interesu Saveza za pobjedu.

Koliko su tačne bile tvrdnje SNSD-a i predsjednika Srbije dovoljno govore podaci Centralne izborne komisije (CIK). Savez za pobjedu na ovogodišnjim izborima nije uspio osigurati ni pobjedu Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH isto kao ni pobjedu Vukote Govedarice u utrci za predsjednika bh. entiteta RS.

Na 99,87 posto obrađenih biračkih mjesta Milorad Dodik osvojio je 349.591 glasova (53,84 posto), a Mladen Ivanić 279.172 glasova (42,99 posto) u utrci za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Željka Cvijanović, SNSD-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske, osvojila je 303.857 glasova (47,55 posto), dok je Vukota Govedarica iz Saveza za pobjedu dobio 274.887 glasova (43,01 posto).

Vučić, pored toga što javnosti nije predstavio “knjigu dokaza”, još uvijek nije ni objasnio porijeklo za sada neviđenih dokaza, odnosno koji organ Srbije, za koje potrebe, na kojoj teritoriji i na koji način je prikupljao podatke o izbornom procesu u suverenoj i, bar kako tvrde srbijanske vlasti, prijateljskoj državi Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *