“Avaz” objavio imena kandidata za dodjelu priznanja “Medalja otpora”

Iako u Ministarstvu za pitanja boraca FBiH ne žele javnosti ustupiti listu od 600 kandidata koji su iz redova Armije RBiH i HVO-a predloženi za dodjelu „Medalje otpora“, Dnevni Avaz došao je do spiska od 414 predloženih ispred ARBiH.

Riječ je o osobama koje se smatraju organizatorima otpora agresiji na BiH s područja sarajevske, tuzlanske, zeničke, goraždanske, bihaćke, mostarske, dobojske i regije Banja Luka.

Nakon što je Avaz objavio spisak od 168 predloženih u ime Armije RBiH s područja sarajevske regije, objavljena su i imena 246 imena predloženih za „Medalju otpora“ iz tuzlanske, zeničke, goraždanske, bihaćke, mostarske, dobojske i regije Banja Luka.

Ono što bode u oči je izostavljanje sa spiska sa područja općine Gradačac rahmetli Nusreta Mešića koji bio na svim ranijim spiskovima, čovjeka koji je zazigurno zaslužio da bude među kandidatima za ovo priznanje. Nusret Mešić je bio jedan od prvih koji su organizirali otpor u Zelinji i na području općine Gradačac i njegovo uklanjanje sa spiska za “Medalju otpora” iznenadilo je sve u Gradačcu, pogotovo one koji su bili su Nusretom od samog početka rata i agresije na BiH.

Na spisku za “Medalju otpora” sa područja općine Gradačac su:

Adem Hadžić, Reuf Huseinagić, Sead Jamakosmanović, Redžo Jahić, Suad Mujanović, Tasin Okić, Alaga Džekić, Husein Kavazović.

Dok je recimo spisak iz 2016. godine koji je tada objavilo Oslobođenje bio drugačiji i na njemu su bili:

Adem Hadžić, Reuf Huseinagić, Sead Jamakosmanović, Suad Mujanović, Nusret Mešić i Tasim Okić

 

Gradačački glas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *